• Într-un videoclip filmat miercuri la Casa Albă Donald Trump a acuzat din nou China pentru situația dramatică în care se află SUA
  • Limbajul agresiv al lui Trump vine într-un moment în care relațiile dintre SUA și China sunt extrem de instabile, atât diplomatic, cât și militar
  • Promisiunile lui Trump de a face China „să plătească” sunt cu certitudine o referire la relațiile comerciale cu Beijingul, ambele țări fiind deja implicate într-un război comercial

Președintele Statelor Unite Donald Trump a lovit din nou China în legătură cu pandemia de coronavirus, promițând că Beijingul va „plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”, potrivit CNN.

„Nu a fost vina voastră că s-a întâmplat acest lucru, a fost vina Chinei”, a declarat Trump într-un videoclip filmat miercuri la Casa Albă, în care vorbea despre propria recuperare după infectarea cu virusul care a afectat mai mulți înalți oficiali ai administrației. „China va plăti scump pentru ceea ce a făcut acestei țări.”

Deși Beijingul se aștepta la un astfel de discurs după infectarea lui Trump, limbajul său agresiv – care amintește de amenințări similare făcute la adresa Iranului la începutul mandatului său – vine într-un moment în care relațiile dintre SUA și China sunt extrem de instabile, atât din punct de vedere diplomatic, cât și militar.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

China și-a exprimat pretențiile teritoriale în Marea Chinei de Sud, în Himalaya și asupra Taiwanului, care are o independență neproclamată oficial, toate, zone în care SUA sunt deja implicate militar sau ar putea fi ușor implicate în cazul unui conflict.

În ultimele săptămâni, Forțele Armate Chineze au lansat o rafală de videoclipuri care promovau capacitatea lor de a se confrunta cu SUA, în timp ce mass-media de stat avertiza Washingtonul să nu pună la încercare Beijingul, pe fondul sărbătoririi a 70 de ani de când a China intrat în războiul din Coreea, numit în chineză „Războiul de rezistență împotriva agresiunii SUA și de ajutorare a Coreei”.

Promisiunile lui Trump de a face China „să plătească” constituie cel mai probabil o referire la o ofensivă de natură comercială asupra Beijingului, un punct central al administrației președintelui Trump, dar chiar și așa, nu este sigur că agresiunea prelungită va da roade, ambele țări fiind deja implicate într-un război comercial în desfășurare, iar China devenind din ce în ce mai intransigentă după luni de negocieri stagnate. Beijingul ar putea spera la o restabilire a normalității în noiembrie, când, fie Trump va câștiga un al doilea mandat și ar fi de așteptat să își nuanțeze discursul agresiv, fie va fi înlocuit de candidatul democrat Joe Biden.

În dezbaterea vice-prezidențială de joi, Mike Pence, a evitat în mare măsură problema relației Washingtonului cu China (la fel ca și rivala sa, Kamala Harris), însă a condamnat Beijingul pentru modul în care a gestionat pandemia. „China este de vină pentru coronavirus”, a spus Pence, într-un răspuns care a fost cenzurat în China, transmisia CNN fiind întreruptă în timp ce Pence vorbea. „Președintele Trump nu este mulțumit de asta, a spus-o clar. China și Organizația Mondială a Sănătății nu au avut o atitudine corectă față de poporul american”.

Evident, astfel de răspunsuri sunt destinate unui public intern, administrația Trump căutând să deturneze atenția de la acuzațiile legate de propria gestionare a pandemiei, care a lovit SUA mai rău decât orice altă țară.

Puțini sunt cei care neagă faptul că autoritățile chineze au avut un răspuns inadecvat la declanșarea pandemiei, minimizând pericolul și cenzurând avertismentele medicilor, dar ulterior China a reușit să țină sub control focarele la nivel național. Spre deosebire de cele mai multe țări din lume, care încă se confruntă cu apariția constantă a unor noi focare, în prezent China se bucură de o sărbătoare națională de opt zile, foarte mulți chinezi călătorind neîngrădiți în interiorul țării.

Trump a căutat de mult timp să acuze China în privința pandemiei. Rămâne de văzut care va fi părerea americanilor în acest sens la alegerile de luna viitoare.