- Pandemia de COVID-19 a crescut pentru prima dată în ultimii 22 de ani pragul sărăciei extreme.
- 115 milioane de oameni trăiesc cu 1.9 dolari pe zi, anunță Banca Mondială.
Anul 2020 ar fi trebuit să fie marcat de o reducere suplimentară a sărăciei extreme. Dar pandemia Covid-19 a dat totul peste cap: între 88 și 115 milioane de oameni suplimentari vor trăi doar cu 1,90 dolari pe zi, mai puțin decât prețul unei cafele într-o țară avansată. Printre ei, tot mai mulți locuitori ai orașelor.
Advertisment
„Reducerea sărăciei a suferit cel mai grav eșec din ultimele decenii, după aproape un sfert de secol de declin constant al sărăciei extreme din întreaga lume„, rezumă Banca Mondială într-un raport publicat miercuri.
Se așteaptă ca numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă să crească până la 150 de milioane până în 2021. Opt din zece noi săraci vor fi în țările cu venituri medii.
Recomandări
„Noii săraci sunt mai urbani, mai bine educați și mai puțin susceptibili să lucreze în agricultură decât cei care trăiau în sărăcie extremă înainte de Covid-19”, subliniază, de asemenea, autorii raportului, publicat înainte de ședințele de toamnă Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
Ei lucrează mai mult în sectoarele de servicii, construcții sau industrie, adaugă ei. Sărăcia extremă, al cărei prag este stabilit la mai puțin de 1,90 $ pe zi, se așteaptă să afecteze între 9,1% și 9,4% din populația lumii în 2020.
Este „un pas înapoi”, deplânge instituția de la Washington, precizând că în 2017, rata a crescut la 9,2%. Fără șocul global cauzat de criza sănătății, această cifră ar fi trebuit să scadă la 7,9% anul acesta.
Raportul arată că o mare parte a „noilor săraci” va fi concentrată în țările care aveau deja rate ridicate de sărăcie.
Africa subsahariană este „o regiune care ar trebui să găzduiască acum aproximativ o treime din populația nou-sărăcită de Covid-19”, continuă el.
Partenerii noștri