• România se pregătește de o mutare ciudată – crește pensiile cu 40% și îi sărăcește și mai mult pe săraci.
  • Obișnuiți să ne uităm la creștere – PIB-ul unui oraș ca Bucureștiul a crescut de la 8.000 la 31.000 de euro în doar 15 ani – uităm de împărțire.
  • Deși mutarea vine de la social democrați, baza pare să fie invers proporțională cu dorința.

5 milioane de pensionari primesc, în medie, 1.300 de lei pe lună

Dacă ne uităm mai atent la cifre, vedem că există o inechitate foarte mare între pensionarii săraci și pensionarii avuți.

Unu din trei pensionari din România primește o pensie mai mică de 1.000 de lei pe lună. În schimb, peste 800 de mii de pensionari au pensii mai mari de 2.000 de lei.

O majorare de 40% va spori inechitățile. Cine are 1.000 de lei pensie va avea 1.400 de lei după majorare, iar cine are 5.000 de lei pensie va primi o pensie de 7.000 de lei.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Inegalitatea sistemului de pensii provine și dintr-o inegalitate a veniturilor din timpul vieții active. În România, șefii câștigă mult mai bine decât restul salariaților.

România are unul dintre cei mai mari coeficienți ai inegalității veniturilor din Europa

Avem astfel unul dintre cei mai mari coeficienți ai inegalității veniturilor din Europa: cel mai bine plătiți 20% dintre salariați câștigă de opt ori mai mult decât cel mai prost plătiți 20% dintre salariați. În Cehia diferența este de 1 la 3, iar în Polonia de 1 la 4.

Excepție de la asta fac cei cu pensii speciale, care au avut și altă metodă de calcul a pensiilor.