• În doar 18 minute de muncă în România, tu îți poți plăti factura la internet.
  • În SUA sunt necesare 51 de minute de muncă pentru a acoperi costurile de internet.
  • Indicele calității digitale a vieții dezvăluie informații despre bunăstarea digitală a unei țări.
  • România ocupă locul 14 în lume în acest Index, din 112 de țări analizate și locul 13 în Europa.
  • Comparativ cu anul trecut, trebuie să lucrezi cu 11% mai puțin pentru a plăti internetul fix.

România ocupă locul 14 în lume în Indicele calității digitale a vieții. Indicele dezvăluie informații despre factorii care au un impact asupra bunăstării digitale a unei țări. Astfel că, în doar 18 minute de muncă, tu îți poți plăti factura la internet. La polul opus, în Grecia, ai nevoie de 4 ore de muncă.

În ultimii ani, România și-a îmbunătățit mult performanța. De exemplu, față de anul trecut am făcut un salt de 20 de poziții. România ocupă locul 14 în lume în acest Index, din 112 de țări analizate și locul 13 în Europa, din 38 de state. Indexul este împărțit în patru piloni principali: accesibilitatea internetului, calitatea internetului, e-infrastructura, e-securitatea și e-guvernarea.


Când vine vorba de accesibilitate la internet România ocupă locul 3 în lume. La calitatea internetului, România ocupă locul 12 în lume. Pe primele locuri sunt Emiratele Arabe Unite, Canada, Singapore.
Una dintre cea mai slabă performanță (locul 61) l-am obținut la Indicele infrastructurii electronice, care este determinat de numărul de utilizatori activi de internet (la 100 de locuitori) și indicele de pregătire a rețelei. Cele mai bune țări din acest punct de vedere sunt Suedia, Danemarca, Elveția.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

La Indicele privind securitatea electronică, obținut prin combinarea indicelui de securitate cibernetică și statutul legislației privind protecția datelor cu caracter personal, România este pe locul 6. Iar la Nivelul de digitalizare al sectorului public-Datele din Index, plasează România pe locul 62 în lume, fiind, de altfel, indicatorul cel mai slab.

Cum a evoluat prețul la internet în lume?

La nivel global, internetul devine din ce în ce mai accesibil. Comparativ cu anul trecut, în 2023, oamenii trebuie să lucreze cu 11% mai puțin pentru a-și permite internet fix în bandă largă. Internetul mobil este, de asemenea, mai accesibil. Oamenii trebuie să lucreze cu 26% mai puțin decât în 2022. Analiștii spun că acest lucru ar putea indica faptul că prețurile la internet nu au ajuns încă la nivelul inflației, în condițiile în care salariile au crescut cu aproape 10%.

Citește și: