• Miniștrii de externe din Armenia și Azerbaidjan s-au întâlnit la Moscova.
  • Franța, Statele Unite și Rusia intenționează să se întâlnească luni la Moscova.
  • Armenia spune că forțele azere au bombardat catedrala istorică din orașul Shusha din Nagorno-Karabakh.
  • Azerbaidjan respinge acuzația.

Serghei Lavrov, Ministrul de Externe al Rusiei, a declarat că s-a decis un acord asupra unui armistițiu. Acesta va intra în vigoare de pe 10 octombrie.

Părțile s-au pus de acord asupra următorilor pași: este anunțat un armistițiu de pe 10 octombrie, ora 12, în scopuri umanitare, pentru schimbul de prizonieri de război sau alți deținuți sau a corpurilor celor uciși, în conformitate cu principiile Crucii Roșii. Detaliile armistițiului vor fi anunțate mai târziu”, a spus Serghei Lavrov, Ministrul de Externe al Rusiei.

Lavrov a anunțat și negocieri de pace, care vor începe sub patronajul Grupului de la Minsk al OSCE. De la 27 septembrie, separatiştii armeni din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, sprijiniţi de Armenia, şi forţele azere se înfruntă în această regiune muntoasă.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Putin a intervenit în războiul din Nagorno-Karabah și, cel puțin pentru moment, s-a făcut pace. Miniștrii de externe din Armenia și Azerbaidjan s-au întâlnit la Moscova cu șeful diplomației ruse. După 10 ore de discuții, cei doi au semnat un acord pentru încetarea temporară a focului.

Sunt aproape două săptămâni de când Azerbaidjanul a pornit o ofensivă pentru recucerirea provinciei Nagorno-Karabakh. Teritoriul i-a aparținut în vremea URSS, dar este controlat de armeni, etnicii majoritari ai regiunii. Cel puțin 230 de oameni și-au pierdut viața în ofensivă.

Vladimir Putin a lansat un apel pentru ca luptele din Nagorno-Karabakh să înceteze din motive umanitare, pentru a se face schimb. Zeci de civili au fost confirmați uciși în luptă. Partea a armeană a recunoscut mai mult de 300 de decese în rândul soldaților săi, în vreme ce Azerbaidjanul nu a precizat niciun bilanț în acest sens.

Mai mult, conflictul militar dintre cele două țări a sporit îngrijorarea cu privire la securitatea conductelor care transportă petrolul și gazele azere în Europa.