• Transhumanța, mișcarea sezonieră a animalelor, a fost inclusă în Patrimoniul imaterial UNESCO.
  • UNESCO: Transhumanța contribuie la incluziunea socială, la consolidarea identității culturale și a legăturilor dintre familii, comunități și teritorii.
  • În jurul transhumanței s-a dezvoltat un întreg sistem socio-economic, de la gastronomie la meșteșugurile locale și festivitățile care marchează începutul și sfârșitul unui anotimp.

Dosarul multinațional Transhumanța, mișcarea sezonieră a animalelor, depus de zece țări, printre care și România, a fost înscris, marți, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvarea Imaterialului. Patrimoniul cultural, care are loc săptămâna aceasta în Botswana.

Potrivit UNESCO, transhumanța contribuie la incluziunea socială, la consolidarea identității culturale și a legăturilor dintre familii, comunități și teritorii, contracarând în același timp efectele depopulării rurale. Practică ancestrală, transhumanța provine dintr-o cunoaștere profundă a mediului și implică practici și ritualuri sociale legate de îngrijirea, creșterea și dresarea animalelor și gestionarea resurselor naturale.

În jurul transhumanței s-a dezvoltat un întreg sistem socio-economic, de la gastronomie la meșteșugurile locale și festivitățile care marchează începutul și sfârșitul unui anotimp. Familiile au practicat și transmis transhumanța prin observație și practică de câteva generații. Comunitățile care trăiesc de-a lungul rutelor de transhumanță joacă și ele un rol important în transmiterea acestei practici, de exemplu prin celebrarea trecerii turmelor și organizarea de festivaluri, explică UNESCO.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Dosarul multinațional „Transhumanța, , conducerea sezonieră a animalelor” a fost depus la UNESCO în martie 2020 de Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg, România și Spania. Aceasta este o extindere a unui element similar înregistrat în 2019 în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, „Transhumanța, migrația sezonieră a turmelor de-a lungul rutelor de migrație în zona mediteraneană și în Alpi”, la propunerea Austriei, Greciei și Italiei.

Cea de-a 18-a sesiune a Comitetului interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural imaterial are loc în stațiunea Cresta Mowana din Kasane, Botswana, în perioada 4-9 decembrie.

Citește și