• 2023 a fost un an marcat de evenimente în toate domeniile, de la politică, la cinematografie și știință.
  • Lista cuvintelor pronunțate greșit include numele unor personalități care s-au remarcat în 2023, precum Cillian Murphy sau Vivek Ramaswamy.
  • Lista a fost realizată de Babel, compania de limbi străine online.

Câteva dintre cele mai folosite cuvinte ale anului 2023 sunt și cele mai „tricky” de pronunțat.

E foarte posibil ca și tu să le fi pronunțat greșit, spun cei de la Sky News. Babel a realizat lista revelatoare, ca să nu mai fie probleme și în 2024.

Pe lista pronunțiilor greșite se află o varietate de cuvinte din mai multe domenii, variind de la numele actorului din „Oppenheimer”, Cillian Murphy, până la piatra sacră folosită la încoronarea Regelui Charles al III-lea.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Lista anului 2023 a cuvintelor pronunțat greșit în UK și SUA a fost publicată de Babel, compania de limbi străine online. Lista include cuvinte din știință, entertainment și politică.

Lista din UK:

„The Stone of Scone” – pronunțat „Stone of Skoon”.

Piatra Scone a fost un subiect de discuție pentru mulți în 2023, odată cu încoronarea Regelui Charles al III-lea. Lespedea sacră se afla sub Scaunul Încoronării, atunci când coroana a fost pusă pe capul Regelui, în mai.

Piatra a fost folosită în ceremonii pentru inaugurarea noilor monarhi timp de aproape o mie de ani – și este posibil ca oamenii să fi pronunțat greșit la fel de mult timp.

Piatra Scone are onoarea rară de a se înscrie pe lista de cuvinte pronunțate greșit din Marea Britanie și SUA pentru 2023.

„Padam” – pronunțat „PAD-dahm”

Acest cuvânt provine de la hitul de vară al artistei Kylie Minogue „Padam Padam”.

Cuvântul, care aparent este mai ușor de cântat decât de spus, se referă la sunetul bătăilor inimii.

„Bharat” – pronunțat „BUH-ruht”

Bharat este un cuvânt antic în sanscrită care înseamnă India în hindi.

Guvernul premierului indian Narendra Modi a sugerat anul acesta ca indienii să înceapă să se refere la țara lor ca Bharat.

Lista din SUA

Cillian – pronunțat „Ki-lee-uhn”

Nici măcar faima nu i-a garantat actorului Cillian Murphy că lumea îi va pronunța numele cum trebuie.

Actorul irlandez Cillian Murphy a fost în centrul atenției după ce a jucat în blockbuster-ul de la Hollywood „Oppenheimer”.

Vivek Ramaswamy – pronunțat „Vih-VEK Rah-mah-SWAH-me”

Numele antreprenorului din biotehnologie și candidatul republican la președinție, Vivek Ramaswamy a fost, de asemenea, foarte important în 2023.

A face oamenii să-i pronunțe corect numele este una dintre numeroasele provocări cu care se confruntă, deoarece își propune să asigure nominalizarea republicană.

SZA – pronunțat „SIZ-uh” (la fel ca foarfecă din engleză – scissors)

Cântăreața americană, care conduce nominalizările pentru viitoarele Premii Grammy, folosește un acronim pe care mulți îl pronunță greșit.

Cântăreața a explicat în 2018 că S înseamnă „Suveran sau Sine, Mântuitor”; Z înseamnă Zig-Zag-Zig, care se referă la iluminare; iar A reprezintă Allah.

Popocatepetl – pronunțat „Poh-poh-kah-TEH-peh-til”

Vulcanul Popocatepetl din Mexic a aruncat lavă și cenușă într-o serie de erupții la începutul acestui an – declanșând o explozie de pronunțări greșite.

Kilauea – pronunțat „Kee-lou-EY-uh”

Tot la vulcani,  Kilauea din Hawaii le-a dat bătăi de cap prezentatorilor din toată lumea, deoarece a erupt de mai multe ori în 2023.

Choupette – pronunțat „SHOO-pet”

Numele pisicii lui Karl Lagerfeld a fost greu de pronunțat pentru mulți, mai ales în acest an, când Met Gata l-a onorat pe regretatul creator de modă.

Kelce – pronunțat „KEL-see”

Numele lui Travis Kelce, starul NFL și noul iubit al lui Taylor Swift, se află pe lista cuvintelor pronunțate greșit.

Dacă numele „Kelce” ar trebui să fie pronunțat cu una sau cu două silabe, Kels sau KEL-See, a fost un subiect de dezbatere în podcastul New Heights pe care îl găzduiește împreună cu fratele său Jason.

Când l-au întrebat pe tatăl lor într-un episod dacă ar trebui să se pronunțe „Kels sau KEL-see”, el a răspuns: „Fă ce vrei. Și eu am făcut la fel”.

Alte cuvinte

Pe lista realizată de Babel se numără și „Enceladus” – pronunțat „En-seh-luh-duhs” (al șaselea cel mai mare satelit al lui Saturn); „Psammophile” – pronunțat „Sam-uh-file” (un cuvânt pentru a descrie plantele care iubesc solul nisipos) sau Iam Tongi – pronunțat „Ee-am Dong-ee” (câștigătorul American Idol din acest an).

Alte cuvinte sunt „Wambsgans” – pronunțat „Woms-gans” (un personaj din serialul „Succession”) și Nepo Baby – pronunțat „Neh-po Bay-bee” (care se referă la nepotism).

Citește și