• România are încă o șansă mare să ardă etapele și să treacă din trecut în viiitor.
  • 50 de miliarde de euro pe an este asteptat să facă România în 2030, dacă mută inteligent acum.
  • Singura infrastructură de top a țării: cea digitală.

50 de miliarde de euro și un loc de top în Europa în digitalizare este așteptarea de la România în 2030 – și mai ales, surpriză, să creeze prin asta încă 1 milion de locuri de muncă în țară. Studiul agențiilor Frames și Factory 4.0 arată că România a crescut industria digitală în ultimii 4 ani de aproape cinci ori mai rapid ca media europeană. Avem 30.000 de companii tehnologice, 80 de miliarde fonduri europene de dezvoltare și singura infrastructură de top a țării – cea digitala, singura comparabilă azi cu cea a marilor puteri europene.

Studiul susține că România poate crește de la 10 la 50 de miliarde venituri digitale dacă mizează pe automatizare și digitalizare mai ales în spațiul public – accelerând transformarile produse în 6 luni de COVID.

Creștere forței de muncă românești, resimțită

„Creșterea asta, care înseamnă creșterea forței de muncă românești, se simte din ce în ce mai mult în economie și creează o putere de cumpărare care se propagă în ansamblu.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!

Creșterea accelerată se bazează pe conversia forței de muncă mai puțin calificate din zona industrială clasică în zona bazată pe tehnologie și de acolo în zonele cele mai avansate de industrie digitală”, a declarat Sergiu Neguț, antreprenor și investitor în IT.

România trebuie să încurajeze startupurile care aduc inovație mai arată studiul Factory 4.0 – pentru că suntem pe ultimul loc în UE cu 29 de mici intreprinderi la mia de locuitori, față de media continentului care este de 58, firmele românești alocând astăzi doar 5% din buget pentru digitalizare. Sistemul public va fi automatizat în UE în 2030, oricum în proporție de 60%, iar România trebuie să profite de ritmul de azi – primul mare beneficiu uriaș fiind eliminarea economiei subterane, estimată astăzi între 40 și 60 de miliarde de euro pe an.