• Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner a declarat că „ar fi greşit” în acest moment ca Austria să accepte ca România şi Bulgaria să aderare la Schengen şi cu frontierele terestre.
  • Întrebat de ce România şi Bulgaria nu au intrat complet în Schengen, ministrul de Interne Gerhard Karner a spus că o integrare completă ar fi „o greşeală în acest stadiu”.
  • Karner a adăugat că „nu e treaba Austriei să facă un calendar de aderare a României şi Bulgariei cu frontierele terestre”.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner a declarat pentru presa austriacă că „ar fi greşit” în acest moment ca Austria să accepte ca România şi Bulgaria să aderare la Schengen şi cu frontierele terestre. Întrebat de un interval de timp, ministrul a spus că „nu e treaba Austriei să facă un calendar de aderare a României şi Bulgariei cu frontierele terestre”.

Întrebat de ce România şi Bulgaria nu au intrat complet în Schengen, ministrul de Interne Gerhard Karner a spus că o integrare completă ar fi „o greşeală în acest stadiu”.

„Ar fi greşit în stadiul actual. Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare. Nu este vorba doar despre România şi Bulgaria. Întregul sistem de migraţie este în dezordine. Nu eu sunt cel care da note României şi Bulgariei. Sunt dedicat unui sistem funcţional la nivel european. Şi asta va fi cazul doar dacă frontiera externă este protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esenţială a noului pact privind azilul şi migraţia pe care UE l-a convenit şi pe care acum trebuie să-l aducem la viaţă. Numai atunci poate exista din nou libertate deplină de călătorie în UE”, a declarat Karner într-un interviu pentru Die Presse.

Recomandări

ECHIPA LUI TRUMP
OMAGII PENTRU PAYNE
RĂZBOI ÎN UCRAINA
ATACURI CIBERNETICE
ERDOGAN SE VEDE CU RUTTE
KANYE WEST E ACUZAT

Karner a adăugat că „nu e treaba Austriei să facă un calendar de aderare a României şi Bulgariei cu frontierele terestre”.

„Este datoria Comisiei să se asigure că întregul sistem funcţionează. Şi Austria aduce o contribuţie masivă pentru ca lucrurile să meargă. Cu ceva timp în urmă ar fi fost de neconceput ca şefii de stat şi de guvern să decidă în unanimitate să finanţeze în comun protecţia frontierelor externe. Pactul privind azilul şi migraţia ar fi fost şi el de neconceput în urmă cu un an”, a spus ministrul.

Întrebat de jurnaliştii austrieci dacă poziţia dură a Austriei nu afectează imaginea ţării în faţă unor parteneri importanţi economic precum România şi Bulgaria, Karner a spus:

„Treaba ministrului de Interne nu este să-şi facă prieteni, ci să asigure securitatea. Şi adevărul este că anul trecut am avut cele mai multe cereri de azil pe cap de locuitor din toată Europa. De aceea am spus că lucrurile nu pot continua aşa”.

Amintim că Consiliului European a decis aderarea parţială a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, care înseamnă ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime din 31 martie 2024.

Citește și