• Ministerul austriac de Interne a subliniat însă joi că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea la Schengen cu frontierele terestre.
  • România va intra din martie anul viitor în spaţiul european de liberă circulaţie, însă doar cu frontierele aeriene şi maritime.
  • În vămi, vom sta în continuare cu orele în trafic.

Bucuria din România şi Bulgaria în legătură cu Schengen a fost aparent prematură, comentează presa austriacă, după anunțul privind acordul de aderare a celor două state cu frontierele aeriene și maritime. România va intra din martie anul viitor în spaţiul european de liberă circulaţie, însă doar cu frontierele aeriene şi maritime. În vămi, vom sta în continuare cu orele în trafic.

„Este o noutate, din câte știu eu. Până acum, când o țară adera la acordul Schengen se realiza acordul politic, după care se etapiza, fie se intra întâi cu frontierele terestre, fie în martie, când sunt niște modificări la cursele aeriene, fie se opta pentru intrarea inițială cu frontierele aeriene și navale. În acest moment, este o noutate. Nu există un acord politic care să vizeze integralitatea spațiului Schengen”, a explicat Lucian Dârdală, analist de politică externă, la Aleph News.

Ministerul austriac de Interne a subliniat însă joi că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea la Schengen cu frontierele terestre şi, prin urmare, nu există niciun termen limită, scrie Der Standard. Presa austriacă a consemnat şi declaraţiile premierului bulgar Nikolai Denkov. Acesta a declarat joi că Austria s-a angajat să continue negocierile privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Pentru frontierele terestre va fi din nou nevoie de negocieri, probabil noi condiții și pentru noi, statele vizate, și pentru Bruxelles, Comisia Europeană. E un progres, dar nu trebuie, din motive electorale, să spunem, să prezentăm situația în nuanțe mai roz decât este cazul. Eu cred că trebuie să așteptăm alegerile administrative din Austria, în toamnă”, a declarat Lucian Dârdală, analist de politică externă, la Aleph News.

Sergiu Mișcoiu: Declarațiile premierului Ciolacu trebuiau privite cu prudență

„Este un pas înainte, fără îndoială. Faptul că vom intra în urma unui acord politic negociat, în condiții de mare dificultate, în spațiul aerian și maritim de liberă circulație, începând cu martie 2024 reprezintă o reușită a diplomației, a guvernului, a altor factori de decizie din România și a capacității noastre de a face lobby pe plan european. Știu că declarațiile premierului Ciolacu trebuiau privite cu prudență pentru că această decizie nu este o decizie care să însemne aderarea României la spațiul Schengen, înseamnă doar un acord politic privind două căi de comunicare care se deschid”, a declarat Sergiu Mișcoiu, analist politic.

Citește și