• Deciziile cresc presiunea asupra Curții Supreme pentru a interveni.
  • Maine este mai competitivă din punct de vedere politic și ar fi mai semnificativ ca Trump – favoritul republican – să piardă.
  • Campania lui Trump a cerut anterior ca Bellows să se retragă din proces, iar joi i-a criticat rapid decizia.

Un înalt oficial electoral din Maine a hotărât că Donald Trump nu poate candida la președinție anul viitor, invocând o clauză constituțională de insurecție. Secretarul de stat Shenna Bellows a declarat că Trump nu era eligibil din cauza acțiunilor sale care au condus la revolta din Capitoliul SUA din 2021, scrie BBC.

Deciziile cresc presiunea asupra Curții Supreme pentru a interveni. Maine este mai competitivă din punct de vedere politic și ar fi mai semnificativ ca Trump – favoritul republican – să piardă.

Hotărârea de 34 de pagini spune că Trump trebuie eliminat din votul din Maine din cauza celui de-al 14-lea amendament la Constituția SUA – care interzice oricui să dețină o funcție care „s-a angajat în insurecție sau rebeliune”.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

În ordinul său, Bellows spune că Trump „de-a lungul mai multor luni și culminând la 6 ianuarie 2021, a folosit o narațiune falsă despre fraudă electorală pentru a-și înfuria susținătorii și a-i direcționa către Capitoliu”. Ea a adăugat că „cererile sale ocazionale ca revoltații să fie pașnici și să sprijine forțele de ordine nu îi imunizează acțiunile”.

Vorbind cu BBC News, Bellows a spus că este de datoria ei să respecte legile electorale în statul ei și că speră că „Curtea Supremă va soluționa această chestiune la nivel național”. „Sunt conștient că niciun secretar de stat nu a privat vreodată un candidat la președinție de accesul la buletinul de vot pe baza secțiunii a treia a celui de-al 14-lea amendament. Dar sunt, de asemenea, conștient de faptul că niciun candidat la președinție nu s-a implicat vreodată în insurecție”.

Campania lui Trump a cerut anterior ca Bellows să se retragă din proces, iar joi i-a criticat rapid decizia. Purtătorul de cuvânt al campaniei, Steven Cheung, a numit-o pe Bellows „o democrată hiper-partizană care susține Biden” și a susținut că se implică în „interferențe electorale”.

El a adăugat că campania va „depune rapid o obiecție legală în instanța de stat pentru a preveni această decizie atroce din Maine să intre în vigoare”.

Citește și