• România intră în Schengen din martie 2024, dar doar cu frontierele aeriene și maritime.
  • S-a ajuns la un acord politic cu Austria și Bulgaria.
  • Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată.

Visul Schengen devine realitate. România intră în Schengen din martie 2024, dar doar cu frontierele aeriene și maritime. S-a ajuns la un acord politic cu Austria și Bulgaria.

Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată – mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre. Pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic.

„Un acord politic nu înseamnă o decizie. Să nu uităm că Austria ani la rând a avut o poziție pozitivă în ceea ce privește intrarea noastră în spațiul Schengen, abia cu câteva săptămâni înainte de decizia din 8 decembrie a anului trecut și-a schimbat abordarea. Pe de altă parte, în lipsa unui calendar precis cu privire la intrarea integrală în spațiul Schengen, nu avem motive de bucurie pentru că, cel mai probabil, acest acord politic va fi materializat într-o decizie care va avea loc anul viitor, pe 4 martie, în Cosiliul JAI”, a explicat Eugen Tomac, europarlamentar, la Aleph News.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON AMENINȚĂ FLORIDA
SEX PE TIKTOK
SPA LA ÎNĂLȚIME

„Nu există o procedură, conform Protocolului de la Dublin, care să permită această aderare parțială, doar cu frontierele externe. Este, practic, rezultatul discuțiilor diplomatice pe care România, Bulgaria și statele UE care se opuneau aderării, în special Austria și Olanda le-au avut în ultimele luni și trebuie să ne bucurăm că procesul ăsta este unul pozitiv”, a spus Miroslav Tașcu Stavre, expert relații internaționale, la Aleph News.

Citește și