• Miercuri au avut loc discuții în Parlamentul Olandez.
  • Parlamentul Olandez nu are în plan un vot privind aderarea Bulgariei la Schengen.
  • Austria e dispusă să accepte o intrare parțială a României și Bulgariei în Schengen.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD, anunță pe pagina sa de Facebook o dublă reușită privind aderarea României la Spațiul Schengen. „Prin discuţiile purtate miercuri în Parlamentul olandez şi ridicarea veto-ului impus Bulgariei, am izolat Austria”, transmite Victor Negrescu.

Ce urmează în parcursul nostru de aderare la Schengen

 „Ieri s-a înregistrat un mare succes pentru România. Practic, am reușit să izolăm Austria. Olanda are confirmat faptul că își ridică veto-ul aplicat Bulgariei și doar Austria se mai opune aderării noastre. Mai mult decât atât, în cursul zilei de ieri, liderii europeni au aprobat pactul European pentru migrație și azil care oferă răspunsuri coerente, comune la problemele subliniate de guvernanții din Austria atunci când s-au opus aderării României la zona de liberă circulație.

În contextul acesta, argumentele date de guvernul de dreapta din Austria se destructurează și nu ar trebui să mai existe vreun motiv pentru a se opune aderării României în spațiul Schengen. Acum, au loc negocieri intense între Comisia Europeană și reprezentanții Austriei pentru a finaliza o posibilă decizie privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Cel mai probabil va avea loc sub forma unei intrări în două etape: aeriană și poate pe cale maritimă, urmând ca intrarea pe cale terestră să fie definită ulterior. Este un rezultat pozitiv după 13 ani de așteptare. Evident, în continuare, se poartă discuții intense. Spania, care deține președenția Consiliului Uniunii Europene este foarte implicată în acest proces.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Mă bazez atât pe comisarul Johansson, cât și pe prietenii noștri din Spania să realizeze aceste negocieri în zilele următoare. Totul, în așa fel încât din martie să intrăm pe cale aeriană pentru că atunci se schimbă orarul de zbor se pot face aceste schimbări pe care România le așteaptă de foarte mult timp”, a declarat Victor Negrescu.

Ce provocări ne așteaptă

„Din păcate, după eșecul de anul trecut și modul în care au fost abordate lucrurile când șansele erau mult mai mari, am rămas cuplați cu Bulgaria. Am putea spune că Bulgaria a fost o frână în demersul nostru. De această dată am reușit să ne coordonăm mai bine. Am participat la multe întâlniri între guvernul României și guvernul Bulgariei, au fost discuții la nivel înalt. Am reușit această coordonare și acum am puea spune că îi tragem și pe bulgari după noi. Am remarcat chiar astăzi că, în sfârșit, prietenii noștri din Bulgaria și-au dat acordul pentru intrarea în două etape.

Era să fim oarecum îngreunați de ei, dar iată că până la urmă au înțeles de ce e importantă intrarea în două etape. Reprezintă un pas important care ne poate garanții suplimentare pentru intrarea pe cale terestră pe care, evident, ne-o dorim, dar care va fi obținută după ce demonstrăm, încă o dată, că țările noastre sunt pregătite să fie parte din zona de liberă circulație. Pe cale aeriană și maritimă, tările noastre își protejează frontierele la standardele Schengen”, a mai menționat Victor Negrescu pentru AlephNews.

Citește și