• Spania pregătește un certificat digital pentru accesul minorilor pe internet.
  • Autoritățile vor să protejeze minorii de conținutul pornografic și de abuzurile sexuale.
  • Legea europeană a serviciilor digitale va obliga platformele să verifice vârsta utilizatorilor.

Autoritățile din Spania încep să limiteze accesul elevilor la telefoanele mobile și la conținutul online. Școlile primare din regiunea spaniolă Catalonya vor interzice aceste dispozitive de la începutul viitorului an școlar. Între timp, guvernul central pregătește un certificat electronic prin care să controleze accesul minorilor la conținutul de pe internet.

Autoritățile spaniole dezvoltă o nouă unealtă de verificare a vârstei pentru a bloca accesul minorilor la conținuturi violente pe internet, urmând a fi lansată în vara anului 2024. Această mișcare vine ca răspuns la reticența platformelor online de a implementa astfel de controale. Noua unealtă, dezvoltată împreună cu Fábrica Nacional de Moneda y Timbre, care emite cetificatele de semnatură electronică, va permite blocarea conținuturilor în funcție de vârstă fără a dezvălui identitatea utilizatorului.

Soluția spaniolă se concentrează pe furnizarea unei modalități de verificare a vârstei care nu necesită colectarea sau dezvăluirea datelor personale ale utilizatorilor. Aceasta poate lua forma unei aplicații, a unui cod QR sau a unui certificat digital și permite blocarea conținuturilor în funcție de vârstă, fără a dezvălui identitatea sau informațiile personale ale utilizatorului.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Scopul este să protejeze minorii de accesul la conținuturi pentru adulți, asigurând în același timp confidențialitatea acestora. Este ceva ce platformele sociale spun ca fac, însă controlul este foarte ușor de sărit.


Spaniolii nu sunt primii în Europa care iau taurul de coarne, mai ales în condițiile în care efectele accesului necontrolat la dispozitive mobile au fost semnalate si de ultimele teste PISA.

Regatul Unit al Marii Britanii este prima țară care are o lege prin care obligă platformele online să utilizeze diverse tehnologii de verificare a vârstei, cum ar fi verificarea biometrică, dar spre deosebire de proiectul spaniol, metoda poate fi considerată o intruziune prea mare în viața intimă.
Multi copii spun prin ultimele teste Pisa ca au pierdut concentrarea din cauza altor colegi care foloseau telefonul in clasă.

De aceea, administrația regională din Catalonia tocmai a anunțat că din toamna viitoare mobilele vor fi interzise în cursurile de școală primară. Și de remarcat este faptul ca decizia politica este anunțată la scurt timp după ce câteva sute de părinți s-au mobilizat în regiune să nu cumpere telefoane copiilor până la 11 ani.

Citește și