• Nutriționiștii sunt de părere că ar trebui să gustăm câte puțin din toate și să facem sport.
  • Sărbătorile de iarnă sunt recunoscute pentru mesele bogate în familie.
  • Legumele și salata sunt recomandate alături de carne, iar sportul nu trebuie să lipsească.

Ești tentat să mănânci mult la mesele bogate cu familia de sărbători? Fără dar și poate, vacanța de Crăciun ne îndeamnă să uităm pentru câteva zile de alimentația corectă și să ne mai facem câte o poftă pe care nu prea ne-o permitem în altă perioadă a anului. Nutriționiștii sunt de părere că ar trebui să gustăm câte puțin din toate și, cel mai important, să nu uităm să ardem caloriile prin sport.

„Sunt sărbători și primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este faptul că de Crăciun se mănâncă tradițional și vrem să fim aproape de bucătăria tradițională, să mâncăm alimentele pe care părinții noștri le-au mâncat de la bunicii lor. Deci, tradiția este primul lucru, iar rețetele vechi să fie cele pe aplicăm, însă, cu mici modificări, la felul în care gătim. Adică, să încercăm să gătim mai ușor, totul la grătar, la cuptor, atunci când vine vorba de carne”, a explicat Lygia Alexandrescu, nutriționist, pentru Aleph News.

„Și mai ales, dacă s-a postit, pentru că încă suntem în post, deși este un post ușor cu mult pește, a venit cu o avalanșă de carne de porc și canități mari, asta nu e în regulă și clar, ne trimite la camera de gardă, lucru total nedorit, Deci, mâncăm din tot ce este tradițional, dar împărțim toate felurile acestea pe care le mâncăm o dată pe an în mai multe mese. Divizăm masa de Crăciun, de prânz, pentru că așa e la noi la români, ne așezăm la 12 ziua la masă și ne ridicăm seara și încercăm măcar ca aperitivele să le consumăm dimineața. Dimineața de Crăciun poate să înceapă fie cu ceva dulce, precum cozonacul și laptele, tradiționale sau chiar cu 150-200 de grame de produse tradiționale, adică tot ce înseamnă, tobă, lebăr, câteva cubulețe din fiecare cu multe, multe legume și chiar și o feliuță de pâine integrală, încât să avem fibre. Aceste fibre vor ajuta să se elimine colesterolul. Ele își volumul de 3 ori în colon și adună, pe lângă deșeuri, colesterolul și îl elimină din corp”, a adăugat Lygia.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

„Apoi, să lăsăm o pauză de minim două-trei ore între mese și înainte de fiecare aliment greu pe bază de carne de porc, pentru că e firesc să se mănânce, să se consume și niște legume”.

Citește și