• Grupul G7 a declarat că se apropie de confiscarea a 300 de miliarde de dolari în active rusești.
  • Activele ar putea finanța apărarea Ucrainei și eventuala reconstrucție și ar putea încuraja încetarea invaziei ruse la scară largă, sugerează unii oficiali.
  • Statele Unite, care anterior nu au susținut public ideea confiscării bunurilor, le-au spus aliaților săi din G7 că au găsit fondurile pentru a sechestra bunurile „în conformitate cu dreptul internațional”.

Statele membre ale G7 și-au intensificat eforturile pentru a ajunge la un acord asupra direcționării către Ucraina a 300 de miliarde de dolari din Banca Centrală Rusă „imobilizată” și alte active suverane, la fel cum propunerile masive de sprijin ale SUA și UE au întâmpinat rezistență, relatează Financial Times.

Astfel de active ar putea finanța apărarea Ucrainei și eventuala reconstrucție și ar putea încuraja încetarea invaziei ruse la scară largă de 21 de luni, sugerează unii oficiali.

„Membrii G7 și alte state afectate în mod special ar putea confisca activele suverane ale Rusiei ca o contramăsură, pentru a determina Rusia să pună capăt agresiunii”, a declarat Financial Times, citat într-un document de discuție al SUA, difuzat în comitetele G7.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Statele Unite, care anterior nu au susținut public ideea confiscării bunurilor, le-au spus aliaților săi din G7 că au găsit fondurile pentru a sechestra bunurile „în conformitate cu dreptul internațional”.

Documentul G7 sugerează că invazia Ucrainei de către Rusia deschide o „oportunitate legitimă” de a folosi confiscarea bunurilor ca „răspuns legitim la statele care au fost grav afectate de încălcarea dreptului internațional de către Rusia”.

Citește și