• Eminescu vrea să-și adune articolele cu o prefață istorică despre xenofobia la români.
  • Volumul „Scrieri politice şi literare”, îngrijit de I. Scurtu, apare în 1905.
  • Fiecare ideologie extremistă din România a abuzat de Eminescu.

Știi cine e Eminescu? Îți poate spune ce înseamnă un stat, dar și cum descoperi prin ce recunoști o națiune. În același timp te surprinde când afli că: Viaţa popoarelor, afirmă el, începe cu un <somn adânc>.” Și dacă e vorba despre naționalism, națiune și controverse, discuția continuă.

Ce se aude în dezbaterile legate de naționalism și universalitate la Eminescu? Cel mai repede îți răspunde chiar Eminescu: Articolele mele de ziar revăzute și publicate în volum c-o prefață istorică despre xenofobie la români” (manuscris 2257 Opere vol. XV, p.386). Discuția începe acolo unde uităm că termenul de xenofobie nu mai înseamnă același lucru acum, când avem o arheologie a abuzurilor mult mai detaliată decât în anii lui Eminescu.

Dacă te gândești că e vorba despre un scriitor născut înainte să existe politic România, ți se schimbă poate perspectiva. Atunci te prinzi că vorbești despre cineva care e contemporan chiar cu apariția Principatelor Unite și a Regatului României și poate îți dai seama cât de diferit e ce se înțelegea prin comunism înainte de 1989, în România, apoi ce era în 90, același cuvânt și ce e acum. Nici xenofobia nu are altă poveste.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Avem nevoie de distanță sau de apropiere de Eminescu dacă vrem o concluzie?

Poți crede că perspectiva rezolvă multe, așadar, distanța. Dar te poate face și să pierzi din vedere detalii importante. Iulian Comănescu îți explica faptul că azi suntem convinși după Galileo Galilei, că Pământul e cel care se învârte în jurul Soarelui, bineînțeles dacă nu ne numărăm printre cei 42% dintre români care, dimpotrivă, consideră că Pământul e fix”.

Dar înaintea acestei certitudini, perspectiva generală era că Pământul e fix și Soarele face cercuri, fundamentată științific de Ptolemeu. Acum nu ne-apucăm să-l credem idiot, fundamentalist creștin și altele, fiindcă a trăit cu 1500 de ani înaintea lui Galilei. Printre altele, Ptolemeu a inventat sau sistematizat latitudinea și longitudinea și ideea de proiecție pe hartă. Fără el, Galilei n-ar fi avut obiectul muncii”, explica Iulian Comănescu. Modul în care te raportezi la zonele controversate ale expresiei eminesciene arată cum stai în raport cu propria ta poveste.

Trecutul, viitorul, sub fruntea lui se-nchid
Şi lumea toată-n ochii-i e-un singur individ
El negura eternă o rupe în făşii
Din ea se naşte lumea, şi soare şi stihii
Şi din prezent, – paingăn urieşesc păşeşte –
Trecutul, viitoriul, c-un gând le mrejueşte.”
(Eminescu: Versuri din manuscrise, Ediție de Ioana Bot și Cătălin Cioabă Humanitas, 2016, p.98)

Citește și