• Meta a efectuat primele disponibilizări majore din istorie la sfârșitul anului 2022 și a promis un „An al eficienței” în 2023.
  • Ultima dată când Meta a fost o companie de un trilion de dolari a fost în 2021.
  • În 2022 a suferit o ștergere masivă a prețului acțiunilor.

Meta începe anul 2024 pe cai mari după „Anul eficienței”. Acțiunile Meta Platforms se apropie de pragul de 1 trilion de dolari, după ce prețul acțiunilor sale a crescut cu 200% în 2023. Capitalizarea de piață a Meta este acum de 966,60 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că se află la 33,4 miliarde de dolari distanță de pragul mult prețuit de 1.000 de miliarde de dolari, scrie Business Insider.

Meta a mai fost aici înainte. Ultima dată când gigantul tehnologic a depășit pragul de 1.000 de miliarde de dolari a fost în iunie 2021. Acțiunile au atins cea mai mare evaluare de închidere din toate timpurile, de 1.080 de miliarde de dolari, pe 7 septembrie a aceluiași an, conform Dow Jones Market Data.

Cu toate acestea, la fel ca multe alte companii de tehnologie, Meta s-a confruntat cu provocări intense după ce cererea de produse și servicii tehnologice a scăzut în urma relaxării restricțiilor de circulație legate de Covid.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

În februarie 2022, Meta a suferit cea mai mare prăbușire de o zi din istoria corporatistă a SUA, după ce a raportat veniturile din trimestrul al patrulea care arătau că baza de utilizatori activi zilnici ai Facebook s-a redus pentru prima dată în istorie.

Pentru a reduce costurile, compania a concediat 11.000 de persoane în noiembrie 2022, în prima rundă majoră de concedieri din istoria companiei, și a promis că 2023 va fi un „an al eficienței”. Eforturile par să fi dat roade. În al treilea trimestru din 2023, Meta a raportat câștiguri solide care au depășit estimările analiștilor. Acțiunile Meta au câștigat aproape 200% în 2023, devenind astfel a doua cea mai performantă companie din S&P 500, după producătorul de cipuri Nvidia.

Creșterea prețului acțiunilor Meta a sporit averea cofondatorului și directorului general Mark Zuckerberg, care deține o participație de 13% din companie. El este acum a șasea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de 136 de miliarde de dolari, după ce a început anul 2023 cu 48 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Acțiunile Meta au înregistrat o creștere de 6,3% până în prezent în acest an.

Citește și