• Averile a 38 dintre cei mai bogați 50 de oameni din lume au crescut considerabil in 2023.
  • 385 din primii 500 și-au crescut în 2023 avererile chiar și de șapte ori.
  • Mark Zuckerberg și Elon Musk duc bătălia ,,celui mai plin portofel” din 2023.
  • Acționarul Tesla și-a crescut averea totală cu aproape 98 de miliarde de dolari, o creștere mai mare decât PIB-ul anual al Angolei.

Criza economică și costul vieții extrem de ridicat a făcut ca mulți oameni de rând să nu își permită să pună pe masa de Crăciun mâncărurile preferate. Însă, pentru miliardarii din domeniul tehnologiei și oligarhii ruși deopotrivă, perioada festivă și viața în general este un adevărat…festin, scrie The Guardian.

De la Elon Musk și Mark Zuckerberg în vârful copacului cu ,,bănuți de aur”, până la rivalii mai mici, cum ar fi britanicii James Dyson și Jim Ratcliffe, cel mai nou acționar al Manchester United, cei mai bogați oameni din lume și-au aprovizionat conturile, în mare parte în 2023, arată cifrele.

Chiar și un grup de oligarhi ruși au reușit să-și crească averea în continuare, cel puțin pe hârtie, ridicând din umeri dacă erau întrebați de impactul sancțiunilor economice impuse, ca răspuns la invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Kremlin. Dintre cei mai bogați 50 de oameni din lume, doar 12 au pierdut bani în 2023, în timp ce restul și-au văzut sacul cu bani crescând cu ochii.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

Bătălia se dă între Musk și Zuckerberg


Musk se află în fruntea clasamentului cu o valoare netă estimată la 235 de miliarde de dolari, conform datelor zilnice care urmăresc averea celor mai mari 500 de miliardari din lume.

Acțiunile companiei de mașini electrice i s-au dublat în acest an, dându-i o valoare de piață de aproape 816 miliarde de dolari. Cel mai mare acționar Tesla și-a crescut averea totală cu aproape 98 de miliarde de dolari, creștere mai mare decât PIB-ul anual al Angolei.

Averea fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg a crescut cu 184%, de la 45 de miliarde de dolari la 128 de miliarde de dolari, întrucât valoarea companiei-mamă a rețelei sociale, Meta, a crescut cu 172% pe parcursul anului.

Proprietarul indonezian al conglomeratului Prajogo Pangestu s-a bucurat de o creștere de aproximativ șapte ori a averii sale, datorită unui pariu pe energia geotermală, catapultându-l în primii 50 de miliardari la nivel mondial, cu un număr de 31,5 miliarde de dolari.

Au fost și pierzători?

Miliardarul indian Gautam Adani și-a văzut averea scăzând cu 36 de miliarde de dolari, la un total de 84,3 miliarde de dolari. Valoarea companiilor familiei Adani s-a prăbușit după ce un investitor activist l-a acuzat pe Gautam că „a făcut cea mai mare escrocherie din istoria corporativă”. Adani Group a negat acuzațiile.

Francezul Bernard Arnault este singurul reprezentant din restul lumii, cu o avere de 179 de miliarde de dolari care a crescut cu 17,2 miliarde de dolari, datorită performanței grupului său de lux LVMH Moët Hennessy, Louis Vuitton.

Franța oferă, de asemenea, femeia cu cea mai mare avere de pe listă, fiind moștenitoarea imperiului frumuseții L’Oréal Françoise Bettencourt Meyers, care ocupă locul 12, după o creștere de 316 milioane de dolari care i-a adus averea netă la 99,1 miliarde de dolari.

De asemenea, pe listă se află și magnatul nichelului Vladimir Potanin, cu aproape 2 miliarde de dolari, până la 30,6 miliarde de dolari. Alisher Usmanov, cu 1,88 miliarde dolari mai mare la 20,3 miliarde dolari; și unul dintre părinții industriei Alexei Mordashov, în creștere cu 1,3 miliarde dolari, până la 20 miliarde dolari.

Marea Britanie a furnizat 17 dintre primii 500 de miliardari, comparativ cu 189 din SUA și 52 din China. Dyson a fost cel mai bogat britanic, pe locul 95 la nivel global, cu o avere de 19,9 miliarde de dolari după o creștere de 5 miliarde de dolari.

Citește și