• Un număr tot mai mare de copii prezintă semne de pubertate la vârste semnificativ mai mici decât media.
  • Fiica lui Jennifer Benton avea doar 5 ani atunci când educatoarea a observat ceva neobișnuit: avea deja sâni dezvoltați.
  • „Cum poate fi corpul ei mai în vârstă decât vârsta ei reală?”, o întrebare care o măcina constant pe Benton.
  • Mama fetiței a fost de acord ca medicul să-i prescrie un blocant al pubertății numit Lupron (leuprolidă).

Pubertatea, o ,,Cenușăreasă” a timpurilor noastre.

Un număr tot mai mare de copii prezintă semnele pubertății la vârste semnificativ mai mici decât media. Cu toate acestea, multe familii se pot confruntă cu piedici în ceea ce privește un dignostic corect, scrie NBC News.

Fiica lui Jennifer Benton avea doar 5 ani atunci când educatoarea a observat ceva neobișnuit: cea mică avea deja sâni dezvoltați.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA

„A fost cu adevărat alarmant”, a spus Benton, mama acesteia, în vârstă de 39 de ani. „E posibil să fi fost o fetiță înaltă, dar totuși…era încă o fetiță.” În 2019 îi plăcea să se joace cu păpușile, să iasă la înghețată și să se uite la desenul ei preferat de Nick Jr., „Bubble Guppies”.

„Cum este corpul ei mai în vârstă decât vârsta ei reală?”, o întrebare care o macină constant pe Benton. La sugestia profesorului de la școală, femeia și-a dus copilul la o consultație medicală în Ashtabula, Ohio.

La acea vreme, Benton nu auzise niciodată de pubertate precoce. După ce a crescut în comunitatea de culoare, unde ratele pubertății timpurii sunt printre cele mai ridicate din SUA, Benton știa fete de 7 și 8 ani care aveau menstruație sau aveau nevoie de sutiene.

Nimeni din familia lui Benton nu și-a dat seama că există un diagnostic medical real sau că tratamentele cu hormoni prescrise, numite blocanți ai pubertății, ar putea ajuta la încetinirea schimbărilor fizice și nu numai.

„Fetele erau considerate doar „prea mature pentru vârsta lor”, a spus Benton. „Acum înțeleg că se luptau cu pubertatea precoce.”

Ce înseamnă ,, prea tânăr” pentru pubertatea precoce?

Vârsta medie de debut a pubertății, care varia de la 8 la 13 ani pentru fetițele din SUA a scăzut cu aproximativ trei luni la fiecare deceniu în ultimii 40 de ani, potrivit unei analize din 2020 a datelor globale.

Mai îngrijorător este faptul că un număr tot mai mare de copii prezintă semne de pubertate – sâni în curs de dezvoltare, acnee, păr pubian sau îngroșarea vocii – chiar mai tineri decât media. Debutul pubertății în rândul fetelor mai mici de 8 ani sau de 9 ani pentru băieți, este o afecțiune numită pubertate precoce și poate avea repercusiuni de lungă durată asupra dezvoltării mentale și fizice a copilului.

Pubertatea precoce este încă rară, afectând mai puțin de 1% din populația SUA, potrivit Institutului Național de Sănătate. Nu este clar motiul, deși printre cauzele posibile se numără dieta, obezitatea, genetică, statutul socioeconomic și expunerea la anumite substanțe chimice.

Studiile sugerează că pubertatea timpurie poate fi legată de depresie și anxietate.

Pubertate precoce în creștere

La mijlocul secolului al XIX-lea, fetele aveau primele menstruații la aproximativ doi ani după ce începeau să prezinte sâni dezvoltați sau păr pubian, în medie la vârsta de 16 ani.

Astăzi, pubertatea începe între 8 și 13 ani, fetele având de obicei primele menstruații la vârsta de 12, 14 ani. Cercetătorii italieni au raportat recent o creștere bruscă a ratelor pubertății precoce progresive rapid la fete în timpul pandemilor. Tendințe similare au fost raportate în Coreea, Turcia și anumite părți ale Chinei. Un studiu mai mic din New York City, publicat în Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism, a sugerat că stresul, inactivitatea și creșterea în greutate cauzate de Covid ar putea contribui în mod decisiv..

Băieții, care resimțeau de obicei primele semne ale pubertății între 9 și 14 ani, acum aceasta se instalează și mai rapid. CU toate astea, pubertatea precoce este mult mai puțin frecventă la băieți decât la fete. Când un băiat începe pubertatea atât de devreme, de obicei se ascunde un motiv foarte grav în spatele fenomenului, cum ar fi o tumoare pe creier, mai precis pe glanda care produce hormoni.

Atunci când Benton și-a adus pentru prima dată fiica de 5 ani, Olivia, la pediatru, medicul a catalogat modificările din corpul ei ca fiind fără pericol și a insistat că nu are de ce să-și facă griji.

Când sunt necesare blocantele de pubertate?

Se depun eforturi considerabile pentru a decide dacă cei sub 8 ani care prezintă astfel de simptome, ar putea beneficia de tratamentele hormonale injectabile, spun experții în pediatrie.

Un studiu din 2021 publicat în Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology a estimat că 44% dintre fetele care au început să dezvolte sâni între 7 și 8 ani au avut o pubertate precoce progresivă și că aproximativ 15% au necesitat tratament.

Olivia a avut nevoie de o radiografie pentru a determina dacă oasele ei se dezvoltau mai repede decât în ​​mod normal, o ecografie pentru evaluarea ovarelor și o serie de analize de sânge pentru a i se stabili nivelul hormonilor. Rezultatele au fost peste cele normale pentru vârsta ei. Fetița a primit o injecție cu hormoni pentru a-i stimula glanda pituitară (hipofiza).

În 2020, Benton a ales să-i fie prescris un blocant al pubertății numit Lupron (leuprolidă). Fata a făcut o înjecție o dată pe lună la început, iar apoi câte una la fiecare trei luni timp de trei ani, până când a împlinit 9 ani.

Puterea unui diagnostic corect

Într-un caz diferit, fiica lui Patra Rhodes-Wilson, Sydney, a început și ea să dezvolte țesut mamar la vârsta de 5 ani. La fel ca Benton, Rhodes-Wilson, este tot de culoare.

,,A fost un sentiment de ușurare atunci când am aflat diagnosticul la timp”, a spus Rhodes-Wilson, La îndrumarea medicului din Sydney, Rhodes-Wilson a început să acorde mai multă atenție tipurilor de alimente pe care le cumpăra și a ajutat-o ​​pe fată să rămână activă. Mama acesteia crede că schimbările legate de stilul de viață au contribuit la împiedicarea creșterii rapide a nivelurilor de hormoni.

„Le spun oamenilor așa: Dacă ceva nu este în regulă cu copilul tău și medicii tăi nu te iau în serios, găsește alt medic. Continuați până obțineți ajutorul de care aveți nevoie”, a concluzionat Rhodes-Wilson.

Citește și