- Hramul Cuvioasei Parascheva nu pare la final de zi cu nimic diferit faţă de alţi ani
- După o dimineaţă cu proteste paşnice, s-a ajuns la îmbrânceli
- Rugăciunile s-au transformat în huiduieli, iar legitimarea e deja uitată
- Oricine intră acum în curtea Catedralei, iar decizia CNSU parcă nici nu a existat
Ai putea crede că după atâtea zile, au avut timp să conştientizeze faptul că nu pot ajunge la racla cu moaşele Cuvioasei Parascheva, dacă nu sunt din Iaşi. Dar, s-a demonstrat că nu e aşa. Sute de persoane erau nemulţumite de reguli, dimineaţă. În Portugalia a avut loc pelerinajul de la Fatima, unde se strâng anual peste 100.000 de pelerini. În acest an participanții au respectat distanțarea socială.
Advertisment
În faţa scenei unde a avut loc slujba de Cuvioasa Parascheva au avut loc 500 de persoane. Pe lângă, la garduri, cei veniţi din alte părţi ale ţării îşi strigau nemulţumirea. Ba chiar l-au huiduit pe Înaltpreasfinţitul Teofan, în timpul slujbei, de două ori. Între timp, un grup de câteva zeci de persoane, dintre care mai bine de jumătate nu purtau mască au fost lăsaţi să intre. A fost prima dată într-o săptămână, când jandarmii au lăsat garda jos şi au permis accesul celor din alte zone decât Iaşi.
Finalul slujbei a fost şi el unul diferit: nemulţumiţii au încercat să forțeze intrarea şi s-au îmbrâncit în jandarmi. Sloganul „Sfânta arestată” le-a permis după jumătate de oră accesul la rând. De atunci, ordinul CNSU pare să fie uitat. La rând la Cuvioasa se aşază oricine, iar pelerinajul parcă e la fel ca de obicei.
Recomandări
„Trist, ceva trist, în suflet ai o mâhnire aşa… Noi am venit de mai multe ori la Iaşi la sărbătoarea Sfintei Cuvioasei Parascheva şi nici într-un an nu am întâlnit asemenea sistem de organizare, foarte prost gândit,” spune un participant la pelerinaj.
Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „Noi nu am avut nicio competenţă în sensul acesta, după cum bine ştiţi. O dată luată decizia de autorităţi, forţele de ordine au fost cele care au legitimat oamenii şi au insistat pentru ca înăuntru să pătrundă doar cei din Iaşi. A fost însă acea busculadă, în care au fost prinşi câtiva pelerini de un grup de oameni mai agitaţi, mai certăreţi şi atunci, pentru a nu se crea Doamne fereşte ceva mai rău de atât, bineînţeles nu aveau altă variantă jandarmii decât să lase să intre câte unul uşurel uşurel până s-a reintrat într-un ritm normal.”
Partenerii noștri