• Relația romantică între rege și generalul său stârnește furie.
  • Dimitris Natsiou, președintele partidului politic creștin-ortodox de extremă-dreapta Niki, a calificat serialul drept „deplorabil, inacceptabil și neistoric”.
  • Când Natsiou a întrebat dacă guvernul va lua măsuri împotriva Netflix, Mendoni a spus că o astfel de măsură ar fi neconstituțională.

Ministrul grec al Culturii a criticat o dramă-documentară de pe Netflix despre Alexandru cel Mare, pe care a calificat-o drept „ficțiune de o calitate extrem de slabă” și „cu un conținut scăzut, plină de inexactități istorice”, transmite The Guardian.

Comentariile Linei Mendoni despre „Alexandru: The Making of a God” vin pe fondul furiei provocate de descrierea în serial a unei relații romantice între Alexandru cel Mare și confidentul și prietenul său Hefaestion. În Grecia, un articol de opinie publicat în Eleftheros Typos a calificat filmul drept „o denaturare a adevărului” și a acuzat producția lui Oliver Stone din 2004, Alexander, că a inițiat „o campanie de propagandă despre homosexualitatea lui Alexandru”.

Dimitris Natsiou, președintele partidului politic creștin-ortodox de extremă-dreapta Niki, a calificat serialul drept „deplorabil, inacceptabil și neistoric” și a afirmat că acesta urmărește „să transmită în mod subliminal ideea că homosexualitatea era acceptabilă în antichitate, un element care nu are nicio bază”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Întrebat în parlament despre spectacolul lui Natsiou, Mendoni a spus că acesta este „plin de inexactități istorice, demonstrează neglijența regizorului și sărăcia de scenariu”.

În ceea ce privește reprezentarea în spectacol a relației dintre Alexandru și Hefaestion, Mendoni a spus: „Nu există nicio mențiune în surse că aceasta depășește limitele prieteniei, așa cum este definită de Aristotel. Dar veți ști că, în antichitate, conceptul de dragoste este larg și multidimensional. Nu putem interpreta nici practicile, nici persoanele care au acționat acum 2.300 de ani după propriile noastre măsuri, propriile noastre norme și presupuneri. Alexandru cel Mare, timp de 2.300 de ani, nu a avut niciodată nevoie, și nici acum nu are nevoie de intervenția vreunui protector nesolicitat al memoriei sale istorice sau, mai mult, al personalității și al poziției sale morale.”

Când Natsiou a întrebat dacă guvernul va lua măsuri împotriva Netflix, Mendoni a spus că o astfel de măsură ar fi neconstituțională. Constituția Greciei a protejat libertatea artei încă de la începutul secolului al XIX-lea.

„Ministerul Culturii nu exercită cenzura, nu desfășoară acțiuni care să ducă la urmărirea penală sau la interdicție, nu manipulează, nu limitează, nu controlează diseminarea informațiilor și ideilor nici preventiv, nici represiv”, a declarat Mendoni.

Citește și