• Ministrul chinez pentru securitate publică Wang Xiaohong s-a întâlnit vineri la Budapesta cu miniștri ai guvernului Orban.
  • Cele două țări vor întări cooperarea în domeniul combaterii terorismului și a crimelor transfrontaliere.
  • Un grup de senatori americani au dorit să discute la Budapesta perspectivele cooperării în cadrul NATO, dar nu au fost primiți de nimeni din guvern sau Parlament.

Guvernul ungar continuă să sfideze țările occidentale prin strângerea legăturilor cu China. Un acord în acest sens a fost încheiat zilele trecute, în timp ce delegația unor senatori americani nu a fost primită la Budapesta de nimeni din guvernul Orban.

Este o veste îngrijorătoare noul acord între China și Ungaria?

Este o vizită neobișnuită, în speță cea a lui Wang Xiaohong, ministrul pentru Securitate Publică din China și consilier de stat în guvernul chinez.


Interesant e că această vizită a avut loc săptămâna trecută, cand politica internă era intens preocupată de demisia președintei Katalin Novak, într-un caz de grațiere legat de un condamnat într-un caz de pedofilie.
În toată această forfotă politică, nemaivorbind că vineri a avut loc și o demonstrație de amploare, exact în aceeași zi, acest ministru de Securitate Publică din China avea o întrevedere cu ministrul de Interne al Ungariei, Sandor Pinter.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA


Cei doi au discutat și au și semnat un acord oficial de combatere a terorismului și a criminalității transfrontaliere. Mai multe detalii nu s-au făcut publice, și despre această întâlnire, a fost doar o scurtă relatare pe pagina de internet a guvernului ungar, respectiv din partea agenției de presă Xinhua din China.

De ce a venit grupul senatorilor americani în Ungaria?

Este o altă chestiune interesantă. Duminică, a avut loc această vizita a senatorilor americani la Budapesta, a fost o vizită anunțată, și a fost și o conferință de presă organizată de Ambasada SUA la Budapesta.
Cei 4 senatori americani, atât din partea partidului Republican, cât și Democrat, au dorit să discute despre perspectivele asupra NATO ale Ungariei, cooperarea SUA-Ungaria, dar nu au reușit să se întâlnească cu nimeni din guvernul ungar, nimeni din Cabinetul lui Orban nu a răspuns la solicitările de a se întâlni și a discuta.

Mai mult, ministrul de Externe a declarat că nu este bine să se faca presiuni asupra Ungariei, din orice punct de vedere, privind aderarea Suediei la NATO, pentru că Ungaria e stat suveran și nu va răspunde niciodata unor asemenea presiuni.

Citește și