• Cercetătorii din SUA au descoperit că dieta și locul unde mâncăm ar putea influența nivelurile de substanțe chimice permanente în sânge.
  • Consumul ridicat de ceai, carne procesată și mâncare pregătită în afara casei a fost asociat cu niveluri crescute de PFAS în corp.
  • Pliculețele de ceai tratate cu substanțe chimice permanente și ambalajele alimentare ar putea fi surse de contaminare, conform cercetătorilor.

Cercetătorii cred că este primul studiu care examinează cum dieta oamenilor este asociată cu nivelurile de substanțe chimice permanente din sângele lor de-a lungul timpului. Ce mâncăm și unde mâncăm ar putea afecta nivelul de substanțe chimice permanente din sângele nostru, conform cercetătorilor din SUA, conform Euronews Green.

Aceștia au chestionat peste 700 de persoane din două grupuri cu privire la dieta lor, inclusiv cât de des consumau anumite alimente și băuturi – precum legume cu frunze verzi închise, pâine, lapte, băuturi sportive și ceai – și au testat nivelurile de PFAS din sângele lor.

Cercetătorii i-au întrebat, de asemenea, cât de des mâncau alimente pregătite acasă, la un restaurant fast-food sau la un restaurant non-fast-food. Au folosit aceste informații pentru a ipotetiza cât de des participanții intră în contact cu ambalajele alimentare, care sunt o sursă comună de PFAS.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Ce alimente au fost asociate cu niveluri mai ridicate de substanțe chimice permanente?

Studiul a constatat că consumul unor cantități mari de ceai, carne procesată și mâncare pregătită în afara casei a fost asociat cu niveluri crescute de PFAS în corp de-a lungul timpului. Participanții care au consumat mai mult ceai, hot-doguri și carne procesată în general aveau și niveluri mai mari de PFAS.

Cu toate acestea, unele alimente au fost asociate doar cu niveluri mai ridicate de PFAS atunci când au fost pregătite în afara casei. Persoanele care au mâncat alimente precum cartofi prăjiți sau pizza pregătite la restaurante au arătat în mod tipic niveluri crescute de substanțe chimice permanente în sângele lor. Cercetătorii sugerează că descoperirile indică ambalajele ca fiind problema.

De exemplu, legătura dintre ceai și nivelurile ridicate de PFAS, suspectează aceștia, este legată de pliculețele de ceai tratate cu substanțe chimice permanente – deși este nevoie de mai multe cercetări. Carnea procesată nu este o surpriză, având multe posibile căi de contaminare în procesul lor de fabricație.

„Începem să vedem că chiar și alimentele care sunt metabolic destul de sănătoase pot fi contaminate cu PFAS”, spune Hailey Hampson, student doctoral la Divizia de Sănătate Ambientală a Școlii de Sănătate Publică Keck și autorul principal al studiului.

„Aceste constatări evidențiază necesitatea de a privi ceea ce constituie alimente ‘sănătoase’ într-un mod diferit.”

Echipa crede că acesta este primul studiu care examinează cum dieta oamenilor este asociată cu nivelurile de substanțe chimice permanente din sângele lor de-a lungul timpului.

„Privind mai multe momente temporale ne dă o idee despre cum schimbarea dietei oamenilor ar putea afecta de fapt nivelurile de PFAS”, spune Jesse A. Goodrich, autorul principal al studiului și profesor asistent de științe ale populației și sănătății publice la Școala de Medicină Keck.

De ce sunt PFAS o problemă?

PFAS sau substanțele per- și polifluorurate sunt cunoscute că sunt dăunătoare sănătății noastre. Studiile au arătat că acestea pot perturba hormonii, pot slăbi oasele sau pot crește riscul unor boli. De asemenea, au fost asociate cu cancerul, defectele congenitale, bolile renale și alte probleme grave de sănătate.

Sunt cunoscute sub numele de substanțe chimice permanente pentru că durează foarte mult timp să se descompună și pot fi incredibil de dificil de eliminat. Multe dintre cercetările anterioare s-au concentrat pe prezența lor în apă, dar oamenii de știință spun că alimentele contaminate sunt probabil cea mai mare amenințare la adresa sănătății umane.

Unele dintre cele mai rele surse de contaminare în alimente includ ambalaje, unele tipuri de plastic din ambalaje, pesticidele și apa sau îngrășămintele contaminate cu PFAS utilizate în timpul cultivării produselor.

Citește și