• O companie americană a intrat în istorie, devenind prima companie comercială care a plasat o navă spațială pe Lună.
  • Compania Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a aterizat robotul Odysseus în apropierea polului sud lunar.
  • O altă companie americană, Astrobotic Technology, a încercat luna trecută, dar nu a reușit să ajungă pe Lună, iar modul de aterizare s-a prăbușit pe Pământ.

Welcome to the Moon! O companie americană face istorie cu prima aterizare americană pe Lună din ultimii 50 de ani. Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a aterizat robotul Odysseus în apropierea polului sud lunar.

În ciuda comunicării neregulate, Intuitive Machines, compania care a construit și gestionat nava, a confirmat că aceasta a aterizat în poziție verticală. Dar nu a oferit detalii suplimentare, inclusiv dacă modulul de aterizare a ajuns la destinația prevăzută, în apropierea polului sud al Lunii. Compania și-a încheiat transmisiunea în direct pe internet la scurt timp după ce a identificat un singur semnal slab de la modulul de aterizare, scrie AP.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
1.700 DE UCRAINENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
PREVIZIUNILE LUI MUSK
ALTMAN ARUNCĂ MĂNUȘA CĂTRE GOOGLE
ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA

„Ceea ce putem confirma, fără nicio îndoială, este că echipamentul nostru se află pe suprafața Lunii”, a spus directorul misiunii.

Pentru prima dată pe Lună de la Apollo

Aterizarea a readus SUA pe suprafața Lunii pentru prima dată de la faimoasele misiuni Apollo ale NASA.

Intuitive Machines a devenit, de asemenea, prima companie privată care a reușit o aterizare pe Lună, o performanță realizată doar de cinci țări. O altă companie americană, Astrobotic Technology, a încercat luna trecută, dar nu a reușit să ajungă pe Lună, iar modul de aterizare s-a prăbușit pe Pământ. Ambele companii fac parte dintr-un program sprijinit de NASA pentru a da startul economiei lunare.

Lansat săptămâna trecută, modulul de aterizare din fibră de carbon și titan, cu o înălțime de 4,3 metri, a transportat șase experimente pentru NASA. Agenția spațială a acordat companiei 118 milioane de dolari pentru a construi și a pilota modulul de aterizare, parte a efortului său de a comercializa livrările lunare înainte de întoarcerea astronauților planificată peste câțiva ani.

Intrarea Intuitive Machines este cea mai recentă dintr-o serie de încercări de aterizare ale țărilor și ale unor entități private care doresc să exploreze Luna și, dacă este posibil, să o valorifice. Japonia a reușit o aterizare lunară luna trecută, alăturându-se astfel Rusiei, SUA, Chinei și Indiei.

Citește și