• Mărțișorul este pe lista cultural imaterial al umanității a UNESCO din 2017.
  • Tradiția o găsești în Balcani, în Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și România.
  • Creatorii legendelor despre 1 Martie erau conectaţi la natură”.

Începi luna martie cu un simbol. Mărțișorul este o sărbătoare românească autentică și tocmai de aceea îți spune ceva mai mult decât alte evenimente din timpul anului.

Mărțișor, dar mărțișorul cui?

În fiecare țară din spațiul balcanic există legendele diferite pentru sursa obiceiului legat de firele împletite oferite la începutul primăverii. Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și România au adăugat împreună încă din 2017 mărțișorul ca o tradiție a spațiului balcanic pe lista UNESCO dedicată patrimoniului universal.

În zone diferite, mărțișorul are destinatar diferit. În sudul și vestul României, mărțișorul este dăruit persoanelor feminine. În nord-estul României și în Moldova este dăruit mai ales bărbaților, iar în Bulgaria, simbolul primăverii ajunge și la bărbați și la femei.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Ce nu se schimbă, însă, este prilejul de sărbătoare și infuzia de vitalitate asociată cu combinația de culori din zone opuse ale sentimentelor noastre. Pentru că și culorile sunt diferite la mărțișor în funcție de zone: Roșu și alb, roșu și negru, alb și negru. Dar norocul rămâne același, fie că este vorba despre povestea vechilor hani bulgari ori de povestea Babei Dochia și a Primăverii. Iar ca ieșire din iarnă printr-o spirală nesfârșită a vieții, mărțișorul înseamnă acceptarea tuturor contrastelor”.

Citește și