• Se estimează un necesar de investiții în valoare de 4,8 miliarde €.
  • Cu 4,8 miliarde € s-ar produce 152.900 de tone de hidrogen pe an.
  • 47,3% din hidrogen va putea fi utilizat în transporturi, 37,2% în activitatea industrială.

Hidrogenul regenerabil va avea un rol important în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și obținerea neutralității climatice la nivelul Uniunii Europene până în anul 2050. România și-a elaborat propriul document strategic, ca răspuns la Strategia UE privind hidrogenul.

Este vorba despre proiectul strategiei naționale pentru hidrogen aflat în prezent în faza finală de adoptare; estimează un necesar de investiții de 44,8 miliarde de euro cu care s-ar putea produce peste 152 aproape 153.000 de tone de hidrogen pe an din surse regenerabile până în anul 2030. Este foarte important unde va folosi România acest hidrogen: 47 % în transporturi, 37 % în industria existentă și aproape 16 % în siderurgie. Este un proiect care a suferit foarte multe modificări pe parcursul procesului de consultare. Propune în prezent o abordare aliniată obiectivelor de decarbonizare a economiei României. Cum face asta? Prin eliminarea utilizării hidrogenului pentru încălzire în sectorul rezidențial și în turbinele cu gaz natural cu ciclu combinat

Sunt mai multe mituri în ceea ce privește accesibilitatea hidrogenului: faptul că producția de hidrogen din surse regenerabile va fi costisitoare, spun specialiștii că este un mint, pentru că deși hidrogenul din surse regenerabile are un cost mai ridicat decât combustibilii fosili, există premise promițătoare pentru o reducere a costurilor per total în anii următori pe baza prognozelor privind reducerea semnificativă a costurilor de investiții în electrozii electrizare și a costurilor cei din surse regenerabile, care a scăzut constant în ultimii 10 ani, în special energiei solare.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Citește și