• Inginerii de la ESA au creat vase de sânge prin bioprintare 3D.
  • Modelul 3D va ajuta la studiul inimii în condiții de imponderabilitate.
  • Experimentul va fi folosit și la testarea medicamentelor pentru boli vasculare.

Dacă vrem să cucerim Spațiul, trebuie să ne cunoaștem inima mai bine. Inginerii de la Agenția Spațială Europeană au imprimat vase de sânge 3D, ca să vadă cum se comportă inima în condiții de gravitație scăzută.

Cum au reușit inginerii de la ESA să printeze vasele de sânge

Echipa agenției aa creat un model de vas de sânge prin bioprintare 3D, cu scopul de a studia cum afectează imponderabilitatea sistemul cardiovascular al astronauților.
Folosind o combinație specială de alginat de sodiu și gelatină ca „bio-cerneală” și clorură de calciu pentru suport, echipa condusă de Benedetto Caracci a reușit să reproducă structuri vasculare complexe. Tehnica, numită FRESH, oferă suport temporar care poate fi îndepărtat după procesul de imprimare.

Cum vor fi folosite aceste modele 3D

Modelele de vase de sânge vor fi supuse unor examinări preliminare, inclusiv scanări micro-CT pentru a verifica dimensiunile externe și interne, densitatea materialului și elasticitatea. De asemenea, vor fi testate în mașini de poziționare centrifuge de mare diametru pentru a simula condițiile de imponderabilitate și hipergravitație, pentru a observa cum evoluează structura și funcționarea lor.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Ce impact are această descoperire asupra tratamentelor existente

Pe lângă furnizarea de informații valoroase despre cum afectează microgravitația sănătatea vasculară a astronauților, tehnica FRESH de bioprintare 3D ar putea fi utilizată pentru a testa eficacitatea medicamentelor și pentru tratarea bolilor vasculare, atât pe Pământ cât și în spațiu.
Această inovație oferă noi alternative pentru cercetarea medicală și tratamentul bolilor, pentru medicina spațială și terapia vasculară.

Citește și