• Studiu japonez: urmărești sport, ești mai fericit.
  • Universitatea din Tokyo: cu cât sportul urmărit e mai popular, cu atât starea de bine e mai mare.
  • Activitățile mentale complexe reduc riscul de demență la bătrânețe.


Ar fi bine pentru sănătatea ta să practici un sport, dar că e suficient și să urmărești sporturi, ca să ai o stare emoțională mai bună, arată un studiu japonez.


Competițiile sportive nu sunt doar distractive, ci și stimulează sentimente de comunitate și apartenență. E concluzia unui studiu făcut de universitatea Sodai, din Tokyo. Studiul a fost făcut pe 20.000 de oameni, iar care au vizionat regulat competiții sportive, au simțit o creștere a bunăstării.

Contează însă și ce sporturi urmărești. Dacă sportul preferat este unul popular, precum fotbalul, baschetul sau baseball, atunci ai șanse mai mari să-ți crească stare de bine. În schimb, in cazul sporturilor mai puțin apreciate de public, efectele sunt mai reduse. Există și o explicație. Vizionarea unui sport activează circuitele de recompensă din creier, care dau sentimente de fericire și plăcere.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Și șahul este un sport, mai degrabă unul al minții. Și chiar dacă nu-l consideri așa, ar fi bine să ai cât mai des activități care îți pun creierul la încercare.

Te pot scăpa de riscul de a face demență la bătrânețe. Asta e concluzia unui studiu făcut în Norvegia. Persoanele care au avut activități mai puțin solicitante din punct de vedere mental au fost mai predispuse cu 66% să aibă tulburări cognitive după vârsta de 70 de ani, față de cei care și-au solicitat mai mult creierul, prin activități mentale mai complexe.

Citește și