• Un studiu realizat de A.E.I propune 3 scenarii de trecere a consumatorilor pe electric.
  • Adoptarea unui sistem full-electric ar implica cele mai mari creșteri de costuri.
  • În toate scenariile, costurile energiei vor crește în următorii 25 ani cu 44% – 130%.
  • Potrivit studiului, sunt necesari 25 ani pentru a converti energetica actuală a unui oraș.

„Energia curată și mașinile electrice sunt salvarea noastră și ne vor ajuta să menținem acordul stabilit la Paris” –spune Agenția Internațională de Energie. Datorită creșterii de piață a mașinilor electrice și a energiei curate – Agenția Internațională de Energie susține că nu este nevoie de noi dezvoltări în domeniul combustibililor fosili.

Totodată, Agenția spune că guvernele nu trebuie să se culce pe ureche ci ba din contră – trebuie să accelereze cursa spre zero emisii ca să ajungem acolo până în 2045. Dar cum ar arăta scenariul unei țări full electrice? Costisitor. Asta arată rezultatele unui studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă. Asta în contextul în care prețul curentului electric din România este în topul european la scumpiri.

„În studiul pe care l-am realizat într-un oraș cu circa 200.000 de locuitori, în care ne-am imaginat trei scenarii, unul full electric și alte două în care am folosit un mix, fără energie termică și cu energie termică, am constatat că cele mai mari costuri le vom întâlni prin această trecere la full electric. Cele mai mici costuri, deși și acestea sunt în creștere față de situația actuală, le întâlnim dacă vom crea un mix energetic în care energia termică va fi prezentă alături de tot ceea ce înseamnă beneficiile unei părți din energia electrică”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la Aleph News.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Citește și