• Clipul polarizant, care a stârnit reacții online variind de la umor la oroare, este unul dintre trucurile noii tehnologii de Inteligență Artificială a Microsoft, numită VASA-1.
  • Tehnologia este capabilă să genereze fețe vorbitoare realiste ale unor personaje virtuale folosind o singură imagine și un singur clip audio de vorbire.
  • În cel mai viral clip, femeia din tabloul Mona Lisa cântă, cu gura, ochii și fața în mișcare, pe melodia „Paparazzi”.

Internetul a reacționat vehement la un videoclip generat de o Inteligență Artificială în care celebrul subiect al picturii Mona Lisa a lui Leonardo Da Vinci cântă pe un rap scris și interpretat de actrița Anne Hathaway, scrie TIME.

Clipul polarizant, care a stârnit reacții online variind de la umor la oroare, este unul dintre trucurile noii tehnologii de Inteligență Artificială a Microsoft, numită VASA-1. Tehnologia este capabilă să genereze fețe vorbitoare realiste ale unor personaje virtuale folosind o singură imagine și un singur clip audio de vorbire. Inteligența artificială poate face să cânte sau să vorbească personaje de desene animate, fotografii și picturi, după cum reiese din imaginile publicate de Microsoft în cadrul cercetărilor publicate pe 16 aprilie.

În cel mai viral clip, femeia din tabloul Mona Lisa cântă, cu gura, ochii și fața în mișcare, pe melodia „Paparazzi”, un rap pe care Hathaway l-a scris și interpretat în 2011 în cadrul talk-show-ului lui Conan O’Brien. Într-un alt clip Microsoft, un avatar cântă, iar în altele, generate din fotografii reale, oamenii vorbesc despre subiecte banale.

Reacțiile online au fost prompte, puternice și generalizate. Unii s-au bucurat de clipuri, iar un comentator a postat că videoclipul cu Mona Lisa i-a făcut să se „rostogolească pe podea (de) râs”. Alții au fost mai precaut sau chiar deranjați. „Acest lucru este sălbatic, ciudat și înfiorător în același timp”, a spus unul dintre ei. „Încă o zi, încă un videoclip terifiant cu inteligență artificială”, a deplâns un altul. „De ce trebuie să existe așa ceva? Nu mă pot gândi la nimic pozitiv”, a criticat un comentator.

Cercetătorii de la Microsoft au abordat riscurile noii tehnologii și au declarat că nu intenționează să lanseze o demonstrație online sau un produs „până când nu vom fi siguri că tehnologia va fi folosită în mod responsabil și în conformitate cu reglementările corespunzătoare”.

Citește și