• Accesibilitatea achiziției de apartamente este în continuare bună.
  • Construcțiile rezidențiale noi înregistrează o scădere de 40% față de anul precedent.
  • Creșterea dobânzilor la lei și euro influențează negativ cererea de credite ipotecare.
  • Tranzacțiile imobiliare se fac predominant în cash, reprezentând 60% din total.
  • Prețurile apartamentelor rămân stabile în euro, în timp ce dobânzile cresc.

Piața imobiliară din România rămâne accesibilă pentru cumpărători. În București, prețurile sunt competitive, mult mai mici comparativ cu alte capitale europene. Cu toate acestea, dacă vrei să cumperi un apartament pentru a face profit din închiriere, piața nu este la fel de atractivă, scrie Ziarul Financiar. Motivul? Se pare că randamentul a scăzut în ultimii ani din cauza creșterii dobânzilor.

„Dacă ne uităm la prețurile pe metru și la gradul de accesibilitate, acesta fiind măsurat în câte salarii medii anuale sau în câți ani poți să îți cumperi un apartament la prețul actual cu salariul mediu din România. Noi suntem acum la cel mai bun nivel din istorie, cel puțin, de când este măsurat, din 2008. În 2008, la prețurile și salariile de atunci, puteai să îți cumperi un apartament de 50 mp în 32,8 ani. Acum, în februarie 2024, cu salariul mediu actual, poți să îți cumperi un apartament în 6,8 ani. Din acest punct de vedere, România este o piață extraordinară”, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial ZF, la Aleph News.

Dacă din punct de vedere al tranzacţiilor imobiliare ultimii doi/trei ani au fost mai slabi, scăderea fiind de 30%, din punct de vedere al accesibilităţii achiziţiei unui apartament (affordability index), piaţa românească a fost bună.

Recomandări

CINE E KAROLINE LEAVITT?
MUSK, SABOTAT DE A.I.
UNESCO EȘTI TU!
CÂT INVESTIM ÎN RESEARCH?
DE UNDE VEZI LEONIDELE?
ȘTII DE VREME?

Citește și