• Benjamin Netanyahu a vorbit în timpul unei ceremonii de comemorare a Holocaustului.
  • Premierul israelian a insistat din nou că „victoria” în războiul din Gaza va fi o problemă existențială pentru Israel.
  • Benjamin Netanyahu: Testul nostru este să continuăm și să rămânem împreună până când vom ajunge la victorie.

UPDATE ORA 23:00 – Netanyahu va continua cu ofensiva Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că cabinetul său de război a aprobat continuarea operațiunii la Rafah pentru a face presiuni asupra Hamas să elibereze ostatici.

Netanyahu a adăugat că Israelul va trimite o delegație să se întâlnească cu negociatorii pentru a încerca să ajungă la un acord, pe care Hamas l-a acceptat, dar statul evreu l-a respins ca fiind „inacceptabil”.

Termenii acordului intermediat dintre Qatar și Egipt sunt neclari, dar Hamas a susținut că acesta va avea loc în trei faze, fiecare cu o durată de 42 de zile.

Recomandări

IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
PE UNDE CIRCULI
DE CE BOLI SUFERĂ ELLEN?
PROMISIUNILE PAPEI
NASRALLAH MOARE
OMAGIU ADUS „COMORII”

Prima etapă ar avea ca urmare un schimb de captivi israeliano-palestinieni, care include ostatici israelieni luați în timpul atacului Hamas din 7 octombrie.

În a doua fază, Israelul se va retrage complet din Gaza, iar a treia ar vedea reconstrucția benzii și sfârșitul blocadei Israelului.

UPDATE ORA 21:00 – Israelul anunță lovituri asupra Rafah

Armata israeliană a anunțat că efectuează în prezent lovituri direcționate împotriva țintelor Hamas în partea de est a orașului Rafah, din sudul Gazei.

Azi mai devreme, refugiații au raportat explozii în oraș. O fotografie făcută la Rafah din sudul Israelului arăta fumul care se urcă deasupra orizontului orașului.

UPDATE ORA 19:00 – Consternare în timp ce Israelul se pregătește pentru invazia Rafah, în ciuda ofertei de încetare a focului a Hamas

Israelul a sfidat îngrijorarea internațională și a ordonat evacuarea parțială a lui Rafah – ultimul refugiu din Gaza, unde 1,4 milioane de civili disperați sunt pregătiți pentru un atac la sol iminent, despre care Națiunile Unite a avertizat că ar putea duce la „baie de sânge”.

Liderii occidentali și-au exprimat consternarea că Israelul ar putea continua cu o invazie a zonei minuscule, în ciuda unei ultime tentative a Hamas de a asigura o încetare temporară a focului.

Rishi Sunak a spus că este „profund îngrijorat… având în vedere numărul de civili care se adăpostesc acolo”, în timp ce Sir Keir Starmer a spus că ofensiva israeliană „nu trebuie să continue”.

Israelul spune că Rafah este ultimul bastion important al Hamas, dar grupurile de ajutor au spus că pliante și mesaje text care ordonau a zeci de mii de civili să părăsească zonele de est sunt „ilegale și alarmante”.

UPDATE ORA 17:00 –  Copiii de la granița Rafah sărbătoresc vestea despre potențiala încetare a focului

Copiii palestinieni strămutați din Rafah au fost filmați sărbătorind vestea că Hamas a acceptat o încetare a focului negociată de Egipt-Qatar.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene, dar un oficial israelian ar fi spus că propunerea este „inacceptabilă”.

Sara, în vârstă de 24 de ani, care se află în centrul fâșiei asediate, a declarat corespondentului internațional al The Independent, Bel Trew, că toată lumea a ieșit în stradă dansând și strigând de fericire.

Ea a spus: „Copiii țipă tare, încetare a focului, încetare a focului. Suntem fericiți pentru că ne agățăm de aceste mici licăriri de speranță. Abia aștept să văd acest lucru împlinit, mai ales după ordinele de evacuare.”

UPDATE ORA 15.00 – 34.735 de palestinieni uciși în șapte luni de război israelian

Forțele israeliene au ucis 34.735 de palestinieni în cele șapte luni de război împotriva Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclava asediată.

Cel puțin 78.108 persoane au fost rănite în atacurile israeliene neîncetate asupra Gaza începând cu 7 octombrie, a precizat luni ministerul într-un comunicat.

UPDATE ORA 14.00 – Hezbollah confirmă un atac cu dronă în interiorul Israelului

Gruparea libaneză Hezbollah a confirmat atacul exploziv cu dronă în apropierea așezării Metula din nordul Israelului, raportat anterior de armata israeliană.

Atacul a ucis și rănit soldați israelieni și a distrus vehiculele acestora, a precizat Hezbollah într-un comunicat pe X.

UPDATE ORA 13.00 – Netanyahu a fost huiduit la ceremonia de comemorare a Zilei Holocaustului

Mass-media israeliane Haaretz și Channel 12 au postat pe X o înregistrare video în care se vede un bărbat care îi cere demisia lui Netanyahu în timp ce acesta se pregătea să depună coroana de stat la o ceremonie oficială de Ziua de comemorare a Holocaustului.

„De câte semne este nevoie pentru ca un prim-ministru să plece acasă?”, a strigat bărbatul.

Zeci de mii de protestatari antiguvernamentali au mărșăluit în mod regulat în Tel Aviv și Ierusalim, cerând noi alegeri și acuzându-l pe Netanyahu că prelungește războiul din Gaza pentru a se menține la putere.

UPDATE ORA 12.00 – Israelul lovește obiective din Liban în urma unor atacuri cu rachete

Avioanele de război ale Israelului au lansat trei raiduri în jurul orașului Jezzine din sudul Libanului, potrivit agenției oficiale National News Agency.

De asemenea, agenția a precizat că orașele Kfar Kila și Odaisseh au fost supuse bombardamentelor de artilerie de pe pozițiile israeliene din Metula, fiind survolate de avioane de război israeliene.

Agenția nu a raportat nicio victimă.

Atacul israelian vine la câteva ore după ce gruparea libaneză Hezbollah a efectuat atacuri cu rachete asupra unui sit militar israelian din Platoul Golan ocupat.

UPDATE ORA 11.00 – Forțele israeliene au reținut 15 palestinieni în Cisiordania

Comisia pentru probleme ale deținuților și foștilor deținuți și Societatea deținuților palestinieni au declarat că printre deținuți se numără foști prizonieri, care fuseseră eliberați anterior.

Reținerile au avut loc în Qalqiliya, Ramallah, Hebron, Ierihon, Betleem și Salfit, de duminică seara până luni dimineața.

Acest lucru ridică numărul palestinienilor reținuți de forțele israeliene de la 7 octombrie la aproximativ 8 590, au declarat organizațiile.

UPDATE ORA 10.00 – Israelul spune că „aproximativ 100.000” vor fi evacuați din estul Rafah

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat jurnaliștilor că aceasta evacuează „aproximativ 100.000 de persoane” din estul Rafah, înainte de un așteptat asalt terestru în această zonă.

Comunitatea internațională a avertizat Israelul că o operațiune militară în Rafah, unde se adăpostesc 1,5 milioane de palestinieni, ar fi „catastrofală”.

UPDATE ORA 09.00 – Aviația israeliană a lovit duminică adânc în interiorul Libanului, potrivit armatei

Armata israeliană afirmă că avioanele sale de vânătoare au lovit o structură militară a Hezbollah în zona es-Sifri, situată la sud de orașul Baalbek, în apropiere de granița Libanului cu Siria.

Presa libaneză a relatat anterior că atacul a vizat o fabrică din es-Sifri. Nu a fost menționată nicio victimă.

De asemenea, armata israeliană a declarat că a lovit mai multe structuri ale Hezbollah în sudul Libanului.

Începând cu 8 octombrie, Hezbollah și armata israeliană au făcut schimburi de focuri în mod regulat. Cu toate acestea, loviturile israeliene au fost limitate în cea mai mare parte la zonele sudice ale Libanului.

UPDATE ORA 08.00 – Armata israeliană ordonă palestinienilor să evacueze zona de est a orașului Rafah: Rapoarte

Mass-media israeliene relatează că armata israeliană a început să ordone palestinienilor care locuiesc în cartierele din estul Rafah – în apropierea gardului de perimetru cu Israelul – să evacueze zona.

Radioul armatei israeliene a declarat că ordinul vine înaintea unui „atac militar” și că palestinienilor li se spune să se deplaseze spre taberele pentru persoane strămutate din zonele Khan Younis și al-Mawasi.

UPDATE ORA 02:00 – Armata israeliană bombardează Siria după ce s-au tras cu rachete asupra Înălțimilor Golan ocupate

Presa israeliană a raportat mai devreme că au fost lansate rachete din Siria către Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Armata israeliană a confirmat acum că două rachete au fost lansate din Siria și că au lovit zone deschise din apropierea comunității de nord a Ramat Magshimim fără a provoca victime sau pagube, relatează Times of Israel.

De asemenea, a mai spus că armata a bombardat locurile de lansare din interiorul Siriei cu lovituri de artilerie.

Mai multe atacuri cu rachete au fost lansate din Siria pe Înălțimile Golan ocupate de la începutul războiului din Gaza, armata israeliană ripostând.

De asemenea, Israelul și-a intensificat semnificativ bombardarea Siriei de-a lungul unui deceniu de la începutul războiului, lovind în special ținte legate de Iran sau Hezbollah-ul Liban.

UPDATE ORA 01:00 – Mai mulți uciși în atacul israelian asupra lui Rafah

Corespondentul Al Jazeera raportează că cel puțin 10 persoane au murit în două atacuri aeriene separate ale armatei israeliene asupra caselor din zonele centrale și de est ale orașului Gaza de sud. Oficialii din domeniul sănătăţii care au vorbit cu agenţia de presă Reuters au declarat că cel puţin nouă persoane au fost ucise într-un atac asupra unei case din Rafah.

Știre inițială

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat din nou că „victoria” în războiul din Gaza va fi o problemă existențială pentru Israel, în timpul unei ceremonii de comemorare a Holocaustului organizată de stat, scrie Al Jazeera.

„Testul nostru este să continuăm și să rămânem împreună până când vom ajunge la victorie, deoarece acestea sunt zile fatidice și aceasta este singura modalitate de a ne garanta existența și viitorul”, a spus el, citat de Times of Israel.

El a subliniat că Hamas are „aceeași intenție” ca și naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de a elimina poporul evreu, însă nu au reușit să facă acest lucru, deoarece Israelul este acum capabil să se „apere”.

Acest lucru vine în momentul în care Netanyahu și-a subliniat în mod repetat intenția de „victorie totală” în Gaza, prin lansarea unei invazii terestre a Rafah, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni.