• Israelul reia negocierile pentru încetarea focului în Gaza.
  • Teroriștii Hamas trebuie să elibereze ostaticii pentru a se ajunge la pace.
  • Norvegia, Irlanda și Spania recunosc statul Palestina.

Miniștrii cabinetului de război al Israelului au aprobat un nou plan de încetare a focului. Echipa de negociatori a primit mandat pentru începerea discuțiilor, după ce un clip cu cinci femei militar ținute ostatice de Hamas, a fost postat de familiile soldaților. Asta în condițiile în care tot mai multe țări recunosc statul Palestina, ultimele fiind Norvegia, Irlanda și Spania.

Israelul propune un nou plan de încetare a focului. Ce conține acesta?

Nu sunt detalii despre noul plan. Netanyahu este sub presiune internă în acest moment. După transmiterea acelui clip cu răpirea celor cinci femei militar, care aveau în jur de 19 ani și tot atunci alte 15 au fost ucise de teroriștii Hamas pe 7 octombrie, anul trecut, Netanyahu este pus sub această presiune.

Ministrul Gantz chiar a avertizat că va demisiona și își va retrage partidul care îl sprijină acum pe Netanyahu, dacă până pe 8 iunie premierul nu aprobă un plan în 6 puncte despre Gaza, iar primul punct pe acest plan este chiar eliberarea ostaticilor.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Practic, în acest moment sau până acum Israelul s-a concentrat mult mai mult pe distrugerea Hamas și mai puțin pe eliberarea ostaticilor. Cumva, i se cere lui Netanyahu să pună mai mult accent pe eliberarea ostaticilor, în timp ce acesta consideră că presiunea militară va duce în final la eliberarea ostaticilor.

128 de ostatici mai sunt acum în mâinile Hamas. Nu se știe câți mai sunt în viață. Tocmai din această cauză, negocierile în trecut au eșuat, după ce Hamas a refuzat să spună câți ostatici sunt în viață, iar la prima etapă de eliberare, când trebuia să fie eliberați 33 de ostatici, Hamas a trecut fără acordul Israelului, „vii sau morți”. Aest lucru a înfuriat cabinetul lui Netanyahu și a dus la încetarea negocierilor pentru un acord de pace.

Fostul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, este înmormântat astăzi în orașul natal Mashdad. Ce urmează în politica Iranului

Astăzi vom vedea aceste funerarii. El are rangul religios de Ayatollah. Tocmai din această cauză va fi dus într-un loc sfânt al șinițiilor.

După înmormântare vor începe pașii pentru alegeri. Pe 28, luna viitoare sunt alegeri în Iran, vom vedea cine se înscrie. Până acum s-a discutat prea puțin despre alegeri, însă nu cred că vom vedea o schimbare a politicii Iranului, deoarece Iranul nu este condus de președinte, care mai de grabă este un premier. Cel care dă direcțiile este liderul suprem religios, Ayatollahul Khamenei. După ce o să vedem un nou lider suprem religios, putem să ne gândim că această țară poate să renunțe la programul ei nuclear, poate să renunțe la programul ei prin care pune teroare în regiune, dezvoltând foarte multe grupuri teroriste, de la Hamas la Houthi, dar și milițiile din Siria și Irak și putem să vedem o poliție pro occidentală în această țară. Până atunci, însă, Iranul face parte din axa răului, cum a fost denumit acest grup de țări totalitare: Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

Citește și