• Președinta are cinci zile la dispoziție ca să semneze legea.
  • Dacă refuză, președintele parlamentului o va face în locul ei.
  • Textul trebuie să intre în vigoare în 60 de zile.

Legea influenței străine în Georgia a fost adoptată de parlamentul de la Tbilisi, în ciuda veto-ului președintei Salome Zurabișvili și a protestelor a zeci de mii de oameni, care au ieșit în strada în ultimele două luni. Legea prevede ca organizațiile care sunt finanțate în proporție mai mare de 20% cu fonduri străine să fie înregistrate ca agenți de influență și să se supună unor cerințe de divulgare a informațiilor.

Președinta are cinci zile la dispoziție ca să semneze legea. Dacă refuză, Președintele Parlamentului o va face în locul ei. El spune că actorii interni și externi care contestă legea trag concluzii pripite și că timpul va arăta că legea va proteja integritatea sistemelor politice, economice și de securitate și va consolida reziliența Georgie în fața amenințărilor.

Textul trebuie să intre în vigoare în 60 de zile. Opozanții pot sa facă recurs în fața Curții Constituționale, dar știu că nu au șanse. Justiția nu este independentă, curtea este în mâinile partidului la putere, au trecut legea cu 84 de voturi pentru și 4 împotrivă. Președinta li s-a adresat ieri oamenilor ieșiți în stradă, care au urmărit dezbaterile pe ecrane gigant. Opoziția îi acuză pe protestatari că vor sa facă un nou maidan, să destabilizeze țara, ca în 2013-2014 în Ucraina.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ei spun că vor continua lupta la urne, în octombrie vor avea loc alegeri în Georgia. De altfel, duminică, de Ziua Independentei Georgiei, partidele de opoziție s-au grupat în spatele președintei și au semnat Carta Georgiană. Prin aceasta nu se angajează să aibă liste comune la alegeri, ci să abroge imediat legea și să repună țara pe cale europeana. Deși Georgia este captivă partidului Visul georgian, pror-us, sondajele recente arată ca 80% din populația țării vrea sa facă parte din Uniunea Europeană.

UE a avertizat că procesul de aderare va fi mai greu

Va fi analizat un răspuns și va fi luată o decizie în consiliul de afaceri externe, din 24 iunie. Bruxellesul spunea că legea va reduce la tăcere societatea civilă și presa independentă, este incompatibilă cu normele și valorile europene, iar adoptarea sa va frâna procesul de aderare, la doar cinci luni după ce Georgia a obținut statutul de candidat.

Statele Unite au anunțat deja restricții de viză pentru cei responsabili de afectarea democrației în Georgia. De altfel, mizele acestei legi depășeșc frontierele Georgiei, spun opozanții legii, este o luptă între Occident și sistemul său de valori, pe de o parte, democrație, stat de drept, drepturile omului și Rusia. Iar un eșec al Georgiei ar însemna eșecul occidentului.

Citește și