• Trump a fost liber pe cauțiune pe tot parcursul procesului, iar acest lucru nu s-a schimbat după ce joi a fost citit verdictul – republicanul a fost eliberat pe propria răspundere.
  • El se va întoarce în instanță pe 11 iulie – data pe care judecătorul Juan Merchan a programat-o pentru audierea pentru pronunțarea sentinței.
  • Falsificarea documentelor de afaceri poate fi o infracțiune de nivel inferior în New York, dar Trump se confruntă cu acuzații mai grave.

După două zile de deliberări,12 judecători newyorkezi l-au găsit pe Donald Trump vinovat de toate acuzațiile în cazul său. Este un verdict care face istorie. Trump este acum primul fost președinte al SUA cu o condamnare penală și primul candidat al unui partid important care candidează la Casa Albă în calitate de infractor, scrie BBC.

Mai poate candida la președinție?

Da. Constituția SUA stabilește un număr relativ mic de cerințe de eligibilitate pentru candidații la președinție: trebuie să aibă cel puțin 35 de ani, să fie cetățean american „natural born” și să fi locuit în SUA timp de cel puțin 14 ani. Nu există reguli care să blocheze candidații cu cazier judiciar. Dar acest verdict de vinovăție ar putea totuși influența alegerile prezidențiale din noiembrie. Un sondaj realizat de Bloomberg și Morning Consult la începutul acestui an a arătat că 53% dintre alegătorii din statele cheie ar refuza să voteze pentru republican dacă acesta ar fi condamnat.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Un alt sondaj, realizat luna aceasta de Universitatea Quinnipiac, a arătat că 6% dintre votanții lui Trump ar fi mai puțin predispuși să voteze pentru el – ceea ce este important într-o cursă atât de strânsă.

Ce se va întâmpla cu Trump acum?

Trump a fost liber pe cauțiune pe tot parcursul procesului, iar acest lucru nu s-a schimbat după ce joi a fost citit verdictul – republicanul a fost eliberat pe propria răspundere. El se va întoarce în instanță pe 11 iulie – data pe care judecătorul Juan Merchan a programat-o pentru audierea pentru pronunțarea sentinței.

Judecătorul va trebui să ia în considerare mai mulți factori în stabilirea sentinței, inclusiv vârsta lui Trump. Sentința ar putea implica o amendă, eliberare condiționată sau supraveghere sau, eventual, închisoare. Trump, care a calificat hotărârea drept o „rușine”, va face aproape sigur apel la verdictul de vinovăție, un proces care ar putea dura luni sau chiar mai mult. Echipa sa juridică ar urma să se confrunte cu Divizia de Apel din Manhattan și, eventual, cu Curtea de Apel.

Toate acestea înseamnă că, chiar și după pronunțarea sentinței, ar fi foarte puțin probabil ca Trump să părăsească tribunalul în cătușe, deoarece ar trebui să rămână liber pe cauțiune în timp ce face apel.

Care ar fi motivele de recurs?

Dovezile vedetei de filme pentru adulți Stormy Daniels, a cărei presupusă întâlnire sexuală cu Trump a fost în centrul cazului, ar putea fi un motiv. „Nivelul de detalii care a fost furnizat [de Daniels] nu este cu adevărat necesar pentru a spune povestea”, a declarat Anna Cominsky, profesor la New York Law School.

„Pe de o parte, detaliile ei o fac credibilă și, ca procuror, vrei să oferi suficiente detalii pentru ca juriul să creadă ceea ce are de spus. Pe de altă parte, există o limită, unde ar putea deveni irelevant și prejudiciabil.”

Echipa de apărare a lui Trump a cerut de două ori anularea procesului în timpul mărturiei doamnei Daniels, moțiuni care au fost respinse de judecător. Dincolo de aceasta, strategia juridică inedită adoptată de procurorul districtual în acest caz poate constitui, de asemenea, un motiv de apel.

Falsificarea documentelor de afaceri poate fi o infracțiune de nivel inferior în New York, dar Trump se confruntă cu acuzații mai grave de infracțiune din cauza unei presupuse a doua infracțiuni, o presupusă tentativă ilegală de a influența alegerile din 2016.

Citește și