- Împărțirea posturilor de vârf poate fi încă răsturnată în Comisia Europeană.
- Orban și extrema dreaptă cer posturi și amenință cu turbulențe.
- PPE vrea mai mult pentru că a obținut mai multe voturi.
- Ungurii ar putea fi reprimiți în PPE dar fără Orban.
În timpul cinei lor informale din 17 iunie, șefii de stat și de guvern nu au pus sub semnul întrebării cele 4 nume luate în considerare pentru funcții cheie în instituțiile europene: Ursula von der Leyen la Comisie, António Costa la Consiliu, Kaja Kallas la Diplomație și Roberta Metsola la Parlament.
Advertisment
„Nimeni nu a contestat numele”, confirmă o sursă principală. Negocierile au fost conduse de emisari aleși de Partidul Popular European, Social-Democrații și Renew. Dar repartizarea posturilor nu a avut succes. Acest lucru se datorează în special revendicărilor dreptei care, cu rezultatele sale bune la alegerile europene, a ridicat miza. Prin urmare, compromisul rămâne fragil și va trebui confirmat la Summitul European din 27 și 28 iunie.
Validarea nominalizărilor va depinde și de Agenda strategică. Aceasta trebuie adoptată la Summit-ul de la sfârșitul lunii iunie. În discuții ar putea intra și chestiunea vicepreședințiilor Comisiei și ar putea zgudui alegerea „slujbelor de top”.
Recomandări
Dreapta europeană vrea să culeagă roadele rezultatelor bune la alegerile europene
Partidul Popular European a sosit la cina șefilor de stat și de guvern din 17 iunie cu cereri de ultim moment. Partidul a cerut ca președinția Parlamentului să fie încredințată acestuia pentru cinci ani (și nu doi și jumătate, așa cum se obișnuiește) și ca cea a Consiliului European să fie atribuită Socialiștilor și Democraților (S&D) pentru doar doi ani și jumătate, nu cinci. Pentru PPE, aceasta ar fi o recompensă justă pentru rezultatele obținute la alegerile europene: partidul și-a consolidat primul loc în Parlament cu 190 de locuri. „În comparație cu 2019, PPE este de departe mult mai puternic”, a declarat Prim-ministrul croat Andrej Plenković. A fost invocat un alt argument: socialiștii au primit recent președinția Băncii Europene de Investiții, oferită Nadiei Calviño, iar liberalii ar putea obține în curând NATO (Mark Rutte este în pole position). „Este o postură pentru începerea negocierilor”, minimizează un diplomat. Mai mulți membri ai Consiliului avertizează PPE să nu fie prea lacom, ceea ce ar risca să perturbe echilibrul cu partenerii săi de coaliție (S&D și Renew). Cei douăzeci și șapte plănuiesc să ajungă la un acord la summitul din 27 și 28 iunie.
Viktor Orbán, nemulțumit că a fost ignorat de dreapta europeană
La sfârșitul dineului informal din 17 iunie, Premierul ungar a denunțat lipsa de luare în considerare a progresului partidelor de extremă dreapta în timpul alegerilor în discuțiile despre locurile de top în UE. Aceste grupuri „au devenit mai puternice”, a scris el. Dacă grupurile în care se află aceste partide de extremă dreapta, și anume Conservatorii și Reformiștii Europeni (CRE) și Identitate și Democrație (ID) au câștigat locuri suplimentare, ele nu fac în niciun caz posibilă formarea unei majorități în noul Parlament, spre deosebire de Blocul PPE, socialiști și centriști. La finalul întâlnirii, Prim-ministrul luxemburghez a confirmat că liderii din dreapta PPE, inclusiv șefa guvernului italian, Giorgia Meloni (CRE), „vor și ei să fie ascultați”, dar că, pentru moment, cererile lor nu sunt clare. Viktor Orbán a promis ca „nu va ceda” și că „își vor uni forțele”.
Slovacia îl desemnează oficial pe Maroš Šefčovič drept candidat pentru Comisia Europeană
Președintele slovac și-a anuntat alegerea în timpul cinei informale a celor douăzeci și șapte. Actualul vicepreședinte executiv responsabil de Green Deal a îndeplinit deja trei mandate în calitate de comisar și și-a făcut deja cunoscută dorința de a rămâne la Bruxelles după 2024. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că își va păstra actualul portofoliu, pe care îl are de la plecarea olandezului Frans Timmermans în august 2023.
Finlanda propune comisar un deputat european
Reales în Parlamentul European pe 9 iunie, Henna Virkkunen (PPE) a fost desemnată de guvern să se alăture următoarei Comisii, relatează presa finlandeză. Membră a partidului conservator Kansallinen Kokoomus, ea a fost succesiv Ministru al Educației, Administrației Publice și Transporturilor în țara sa, înainte de a fi aleasă pentru prima dată în Parlamentul European în 2014. A făcut parte din comisia acesteia pentru Industrie, Cercetare și Energie, cât şi în Comitetul de transport.
Ungurii ar putea fi reprimiti in PPE, dar nu Orban!
Partidul Popular European (PPE), grupul de conducere din Parlamentul European, ar putea primi din nou aleșii maghiari în rândurile sale, o premieră de la plecarea Fidesz-ului în 2021. Noua formațiunea de opoziție, partidul Tisa (Respect și Libertate), s-a afirmat la alegerile europene ajungând pe locul doi la vot cu 29% din voturi. Liderul său, Péter Magyar, s-a întâlnit pe 14 iunie la Budapesta cu Președintele PPE, germanul Manfred Weber. Potrivit acestuia din urmă, „ușa este deschisă” pentru integrarea celor opt neodeputați Tisa în grupul său. Această unire ar putea fi oficializată în cadrul ședinței constitutive a PPE din 18 iunie. În schimb, partidul Engagés – dreapta belgiană francofonă – ia în considerare părăsirea PPE, potrivit L’Écho. Conducerea partidului consideră că PPE este astăzi la dreapta pentru asta. Singurul său deputat s-ar putea alătura grupului liberalilor din Renew. Această plecare ar scadea grupul conservator de la 190 la 189 de locuri.
Citește și
- Unde mergi în vacanță? Consultant în turism: „În topul destinațiilor este Turcia, urmată de Grecia, Spania și Italia”
- ANM emite alertă de caniculă: Maximele vor urca spre 40 de grade Celsius. Cât mai durează acest val de căldură
- Armata Israelului anunță că a eliminat jumătate din batalioanele Hamas din Rafah. Se apropie sfârșitul războiului?
Partenerii noștri