• În turneul său parizian, Zelenski a obținut avioane Mirage și muniție suplimentară.
  • Macron și Biden au asigurat Ucraina că o vor susține atâta timp cât va fi nevoie.
  • Zelenski își continuă maratonul la G7 în Italia și summitul pentru pace din Elveția.
  • Macron a dat asigurări că va fi prezent la summitul pentru pace.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află într-un adevărat maraton ca sa obțină susținere pentru țara sa, într-un moment în care situația în teren este extrem de dificilă. Înainte de a participa la G7 din Italia și apoi la summitul pentru pace planificat în Elveția, Zelenski a făcut o escală joi și vineri în Normandia, apoi la Paris. Volodimir Zelenski și-a îndemnat susținătorii să-și continue eforturile împotriva „răului” reprezentat de Rusia.

A fost o primire extrem de emoționantă la festivitățile din Normandia, ceea ce îl asigură de simpatia pe care o are în continuare în rândul liderilor occidentali – 25 dintre ei s-au aflat la Ceremoniile consacrate celei de-a 80a comemorări a Debarcării trupelor Aliate în Franța, pe 6 iunie 1944.

La Paris, a susținut un discurs în fața Adunării Naționale, unde a mulțumit în repetate rânduri pentru ajutorul și lidershipul Franței: „Emmanuel, îți mulțumesc că nu ai lăsat Europa fără un lider” , a spus el de la tribuna Adunării Naționale.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Vineri dimineață, KNDS , care produce în special tunul de artilerie Caesar, a semnat în prezenta lui Zelenski trei contracte simbolice cu companii partenere ucrainene. În special, un transfer al producției de obuze de 155 mm în Ucraina cu compania KZVV. Alte două scrisori de intenție semnate cu Enmek se referă la întreținerea tunurilor de artilerie și la imprimarea 3D a pieselor de schimb.

Mai târziu, în cursul zilei, după întâlnirea cu secretarul de stat american pentru apărare, Lloyd Austin, ministrul a salutat activitatea în curs care ar trebui să facă posibilă integrarea bombelor franceze A2SM în aeronavele F 16 care urmează să fie livrate în curând Ucrainei.

În cursul după amiezii, Zelenski s-a întâlnit cu Joe Biden. Președintele american a anunțat al 59-lea pachet de ajutor militar, care include rachete de apărare aeriană Hawk, piese de artilerie, muniție pentru o sumă de 225 de milioane de dolari.

Concluziile discuțiilor dintre Macron și Zelenski

Macron a confirmat furnizarea avioanelor de vânătoare Mirage-2000 clasa 5, care sunt avioane de apărare antiaeriană și formarea, echiparea și înarmarea unei brigăzi de 4500 de militari ucraineni, dar și constituirea unei coaliții de de instructori în Ucraina, la care președintele francez spune că lucrează acum și care va fi anunțată în viitorul apropiat.

Un alt anunț important făcut aseară: Franța dorește deschiderea imediată a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, înainte de sfârșitul acestei luni. Adică înainte că Budapesta să preia președinția rotativă.

Citește și