• Cercetătorii chinezi au descoperit că mușchiul Syntrichiacaninervis poate supraviețui condițiilor dure de pe Marte, sugerând potențialul său în colonizarea planetei.
  • Mușchiul a demonstrat capacitatea de a se regenera după expunerea la radiații intense, frig extrem și secetă severă.
  • Deși studiul este promițător, experții subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma eficiența mușchiului în condiții marțiene reale.

În timp ce Matt Damon s-a bazat pe cartofii cultivați în deșeurile biologice ale echipajului pentru a supraviețui în filmul de succes Marțianul, cercetătorii spun că un umil mușchi de deșert s-ar putea dovedi esențial pentru stabilirea vieții pe Marte, scrie The Guardian.

Oamenii de știință din China spun că au descoperit că Syntrichiacaninervis – un mușchi care se găsește în regiuni precum Antarctica și deșertul Mojave – este capabil să reziste la condiții asemănătoare celor de pe Marte, inclusiv secetă, niveluri ridicate de radiații și frig extrem.

Echipa afirmă că munca lor este prima care analizează supraviețuirea unor plante întregi într-un astfel de mediu, concentrându-se, de asemenea, asupra potențialului de cultivare a plantelor pe suprafața planetei, mai degrabă decât în sere.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

„Perspectivele unice obținute în studiul nostru pun bazele colonizării spațiului cosmic folosind plante selectate în mod natural și adaptate la condiții extreme de stres”, scrie echipa.

Profesorul Stuart McDaniel, expert în mușchi la Universitatea din Florida și care nu a fost implicat în studiu, a sugerat că ideea are merite.

„Cultivarea plantelor terestre este o parte importantă a oricărei misiuni spațiale pe termen lung, deoarece plantele transformă eficient dioxidul de carbon și apa în oxigen și carbohidrați – în esență, aerul și hrana de care oamenii au nevoie pentru a supraviețui. Mușchiul deșertului nu este comestibil, dar ar putea furniza alte servicii importante în spațiu”, a spus el.

Dr. Agata Zupanska, de la Institutul SETI, a fost de acord, menționând că mușchiul ar putea contribui la îmbogățirea și transformarea materialului stâncos de pe suprafața planetei Marte pentru a permite altor plante să crească.

„În caz contrar, mușchiul nu este gustos și nu reprezintă un adaos grozav la salată”, a spus ea.

Scriind în revista The Innovation, cercetătorii din China descriu modul în care mușchiul deșertului nu numai că a supraviețuit, dar și-a revenit rapid din deshidratarea aproape completă. De asemenea, a fost capabil să se regenereze în condiții normale de creștere după ce a petrecut până la cinci ani la -80C și până la 30 de zile la -196C, precum și după expunerea la raze gamma, doze de aproximativ 500Gy promovând chiar o nouă creștere.

Echipa a creat apoi un cadru care avea presiuni, temperaturi, gaze și radiații UV similare cu cele de pe Marte. Ea a constatat că mușchiul a supraviețuit în acest mediu asemănător cu cel marțian și a fost capabil să se regenereze în condiții normale de creștere, chiar și după șapte zile de expunere. De asemenea, echipa a observat că plantele care au fost uscate înainte de o astfel de expunere s-au descurcat mai bine.

„Privind spre viitor, ne așteptăm ca acest mușchi promițător să poată fi adus pe Marte sau pe Lună pentru a testa în continuare posibilitatea colonizării și creșterii plantelor în spațiul cosmic”, scriu cercetătorii.

McDaniel a menționat că majoritatea plantelor nu pot rezista stresului călătoriei în spațiu.

„Această lucrare este interesantă deoarece arată că mușchiul deșertului supraviețuiește unor expuneri scurte la unele dintre stresurile care sunt susceptibile de a fi găsite într-o călătorie pe Marte, inclusiv niveluri foarte ridicate de radiații, temperaturi foarte scăzute și niveluri foarte scăzute de oxigen”, a spus el.

El a adăugat însă că cercetarea a avut limitări.

„Aceste experimente reprezintă un prim pas important, dar ele nu arată că mușchiul ar putea fi o sursă semnificativă de oxigen în condiții marțiene și nici că mușchiul deșertului s-ar putea reproduce și prolifera în contextul marțian”, a spus McDaniel.

Zupanska a adăugat că, printre alte probleme, studiul nu a testat impactul radiațiilor de particule.

„În opinia mea, ne apropiem de cultivarea plantelor în serele extraterestre, iar mușchiul are cu siguranță un loc în acestea”, a spus ea. „Să presupunem că mușchiul, sau orice altă specie pionieră, este gata să terraformeze Marte sau orice altă planetă exterioară, este o exagerare.”

Dr. Wieger Wamelink de la Universitatea Wageningen a ridicat, de asemenea, preocupări, inclusiv faptul că temperaturile de pe planeta roșie rareori depășesc pragul de îngheț, făcând imposibilă creșterea plantelor în aer liber, în timp ce noul studiu nu a folosit sol asemănător cu cel de pe Marte.

„Mușchii au fost tratați în condiții marțiene timp de cel mult câteva zile și apoi au crescut din nou în condiții terestre pe nisip”, a spus el.

„Acest lucru, desigur, nu arată deloc că pot crește în condiții marțiene”.

Cu toate acestea, profesorul Edward Guinan de la Universitatea Villanova din SUA a descris studiul ca fiind impresionant.

„Acest mușchi extremotolerant ar putea fi o plantă pionier promițătoare pentru colonizarea planetei Marte”, a spus el, deși a remarcat că mușchiul ar avea nevoie de apă pentru a crește.

„Avem un drum lung de parcurs”, a spus el. „Dar acest mic mușchi de deșert ne oferă speranța de a face mici porțiuni de Marte locuibile pentru omenire în viitor”.

Citește și