• Profesorul Samuel Paty a fost omagiat într-o ceremonie la Sorbona
  • Emmanuel Macron: Vom apăra libertatea pe care ai predat-o atât de bine
  • Complicii teroristului au fost chiar doi dintre elevii școlii unde preda Samuel Paty

Samuel Paty, profesorul omorât de un terorist islamist, a fost omagiat la Paris ca un martir pentru stilul de viață francez – laic, liber și educat.

Ceremonia a avut loc la Universitatea Sorbona, veritabil templu al culturii și învățământului. Nu au fost preoți sau rugăciuni, ci o orchestră și muzica irlandezilor de la U2. A participat creme-de-la-creme a republicii, în frunte cu președintele Emmanuel Macron. El a promis că niciun terorist nu va învinge Franța și că spiritul Iluminismului nu va muri.

Emmanuel Macron președintele Franței: „Vom continua, domnule profesor. Vom apăra libertatea pe care ai predat-o atât de bine, și vom proteja secularismul. Nu vom renunța la caricaturi, la desene, chiar dacă unii vor să dăm înapoi.”

Recomandări

PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
CAFEA SAU CEAI?
MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
CARE SUNT NOUTĂȚILE ÎN AI?

În același timp, turnul Eiffel și-a stins luminile, în semn de doliu. Primăria din Marsilia, castelul Chambord de pe valea Loarei și Poarta Burgundiei din Bordeaux au folosit scăldate în albastru, alb și roșu – culorile republicii franceze. Pe cât de emoționant a fost omagiul național, pe atât de terifiantă este ancheta.

Teroristul a plătit doi adolescenți cu câteva sute de euro ca să-l arate pe profesorul de 48 de ani. Elevii au fost de acord și au luat banii deși știam foarte bine ce urmează. Iar, aparent, asasinatul a fost comandat de tatăl unuia dintre elevii din clasa lui Paty.

Jean-Francois Renard, procuror: „Teroristul începuse să se radicalizeze de câteva luni. Își schimbase comportamentul, aspectul fizic, stătea izolat, frecventa des moscheea și vorbea despre Jihad și gruparea Stat Islamic.”

Moartea lui Samuel Paty a provocat emoție, dar a reaprins o veche discuție – ce face Franța să combată islamismul? Din 2012 și până acum au avut loc peste 150 de atacuri teroriste, aproape toate motive de ideologii musulmane radicale.