• Viktor Orban face o vizită oficială la Moscova, după ce a fost la Kiev.
  • Ungaria are președinția rotativă a Consiliului UE pentru șase luni.
  • Orban a plecat la Putin fără un mandat din partea Consiliului UE.
  • C. Michel: Nicio discuție despre Ucraina nu are loc fără Ucraina.
  • Orban: Nu poți să faci pace dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles.
  • Putin spune că ia în serios declarațiile lui Trump despre pace.
  • V. Putin îl prefără, în continuare, pe Joe Biden la Casa Albă.
  • Ucraina a lansat un atac cu drone în regiunea rusă Krasnodar.

Nicăieri nu-i ca acasă, dar mai bine e la Kremlin. Viktor Orban nu poate să stea mult departe de „tovarășul” lui, Vladimir Putin. În prima lui săptămână de președinte al Consiliului UE, premierul maghiar a fugit repede la Moscova să…negocieze pacea în Ucraina.

Orban spune că vizita în Rusia este a doua oprire în misiunea lui de pace. Asta după ce, zilele trecute, a ajuns pentru prima dată la Kiev de când a pornit războiul și a discutat cu Zelenski. Întâlnirea cu Putin, a agitat spiritele la Bruxelles. „Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele Uniunii. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a spus Charles Michel, președintele Consiliului Uniunii Europene.

Ca să își justifice vizita, Viktor Orban spune că „nu poți să faci pace dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles. Chiar dacă președinția rotativă a UE nu are mandat pentru a negocia în numele UE, nu putem sta pe loc și să așteptăm ca războiul să se încheie în mod miraculos. Vom servi ca un instrument important în a face primii pași către pace. Despre aceasta este misiunea noastră de pace”.

La un fel de pace visează și Vladimir Putin, dar nu cu oricine. Spune că „ia foarte în serios” declarațiile lui Donald Trump că va pune capăt războiului, dacă va fi reales. Chiar și așa, Putin îl preferă, în continuare, pe Joe Biden la Casa Albă și spune că a urmărit și o parte din debate-ul dintre cei doi candidați la președinția SUA.

Și în timp ce mai marii Europei se joacă de-a pacea, războiul merge înainte. Noaptea trecută, Ucraina a lansat un atac cu drone în regiunea rusă Krasnodar, unde cinci persoane au fost rănite și o fetiță de 6 ani a murit.

Recomandări

REZULTATELE ALEGERILOR
ÎN SPATELE CORTINEI
ISRAELUL PREGĂTEȘTE ATACUL
BRITNEY MARRIED HERSELF
MOLDOVA ALEGE UE
O NOUĂ ACUZAȚIE

Citește și