• Bogdan Nicolae, analist de politică externă: Va fi o luptă în continuare până în 3 noiembrie pentru a comprima distanță.
  • Nicolae: Trump a avut de câștigat procente din acest debate.
  • Nicolae: 2035 e un orizont foarte apropiat și extrem de ambițios.
  • Nicolae: În general, UE a avut un loc în spate în dezbaterea americană.

În ultima dezbatere electorală, Trump și Biden au vorbit despre COVID, despre economie, au punctat și problemele din politica externă. Dacă ar fi fost un meci de box și nu o dezbatere politică știm sigur un lucru: nu a fost knock-out.

„Din punct de vedere al spectatorilor, în baza sondajelor care s-au făcut la cald ulterior, Trump a fost neconvingător. Din punct de vedere al analiștilor politici din State și din UK, de exemplu, învingător a fost dat Biden. I s-a acordat o mare substanță în temele principale. Evident, ce a preocupat cel mai mult și s-a văzut în timpul acordat dezbaterii, a fost tematica coronavirus și modalitatea în care președintele Trump și administrația actuală republicană a tratat această pandemie. Apoi, alte teme care au preocupat în mod particular societatea americană sunt cele legate de rasă, problemele familiilor, cele economice”, a declarat analistul Bogdan Nicolae.

Dezbaterea i-a adus lui Trump noi procente în sondaje

„Din punct de vedere al consistenței, e adevărat că nici Biden nu a venit cu foarte multe detalii despre planurile lui. Știm că există în Congres anumite inițiative ale democraților, însă există și o majoritate republicană în Senat care se opune în totaliate planurilor lor. Va fi o luptă în continuare până în 3 noiembrie pentru a comprima această distanță. Foarte probabil, Trump a mai urcat în această dezbatere cu câteva procente în sondajele de la nivel național. Diferența este astăzi mult mai mică și mai sunt 10 zile, poate, până la alegeri în care se vor depune eforturi pentru a micșora cât se poate această distanță”, a precizat analistul.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pierde Biden votanți pentru declarațiile făcute de industria petrolieră?

Bogdan Nicolae: „Cu siguranță în statele care depind de această industrie extractivă va avea nevoie fie să meargă să lămurească perspectivele pe care el le oferă industriei, fie să își nuanțeze și să își retracteze poate orizontul în care vrea să obțină o neutralitate climatică pentru Statele Unite. 2035 este un orizont foarte apropiat și ambițios. Reamintim că în Europa, ambiția este undeva la 2050. Prin urmare, Biden va avea de furcă cu republicanii, care vor relua aceste afirmații din dezbatere și le vor interpreta în folosul lor convingând Electoratul din statele enunțate de Trump să incline spre republicani. În ceea ce privește alegerile pentru Senat și pentru Camera reprezentaților care să producă odată cu alegerea președintelui din 3 noiembrie, este posibil ca anumite afirmații din dezbaterea aceasta să ajute republicanii mai mult decât până acum”.

Europa, aproape inexistentă în discursurile celor doi

„În general, UE a avut un loc profile în dezbaterea americană, UE este un conglomerat de alte state suverane, fiecare cu o relație bilaterală proprie cu SUA. În celălalte cazuri, China, Rusia, Iran, discutăm despre state cu o individualitate ușor de identificat. Ar fi fost nedrept să trateze Europa la grămadaă, să spunem așa, chiar dacă sunt anumite teme care interesează UE și SUA în aceeași măsură, dacă vorbim despre acordurile comerciale sau despre capitalul american în Europa, problema energetică, relațiile cu Rusia pe continetul european, nu a fost loc în această campanie. Va fi o temă de dezbătut cu viitorul președinte american. Vom vedea care dintre ei va reuși să câștige votul majorității și de la el vom aștepta o eventuală noutate în politica americană față de UE”, a conchis Bogdan Nicolae.