• „Joker” va concura alături de alte 20 de titluri la cea de-a 81-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția.
  • Festivalul va include și filme cu staruri precum Brad Pitt, George Clooney, Angelina Jolie, Nicole Kidman și Daniel Craig.
  • Festivalul de la Veneția este un moment semnificativ pentru lansările de filme.

La cinci ani după ce „Joker” a câștigat premiul cel mare la Festivalul de Film de la Veneția, cineastul Todd Phillips revine cu continuarea. „Joker: Folie à Deux” va rula în competiție cu alte 20 de titluri, au anunțat marți organizatorii festivalului, conform Variety.

Urmarea foarte așteptată a superproducției de benzi desenate îi are ca protagoniști pe Joaquin Phoenix în rolul bolnavului Arthur Fleck și pe Lady Gaga în rolul lui Harley Quinn.

Programul celei de-a 81-a ediții a festivalului, dezvăluit marți dimineață, include, de asemenea, filme noi cu Brad Pitt, George Clooney, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Daniel Craig și Jude Law.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Printre filmele care rulează alături de „Joker 2” în competiție se numără „Maria”, filmul lui Pablo Larraín despre Maria Callas, cu Jolie în rolul principal; „I’m Still Here”, de Walter Salles; thrillerul erotic „Babygirl”, cu Kidman și Harris Dickinson, al regizoarei Halina Reijn; și primul film în limba engleză al lui Pedro Almodóvar, „The Room Next Door”, cu Julianne Moore și Tilda Swinton. Cu acțiunea plasată în New England, regizorul a declarat că este vorba despre o mamă imperfectă și o fiică resentimentară.

„The Order”, thrillerul polițist din anii ’80 al lui Justin Kurzel despre gruparea de supremație albă, cu Law în rolul unui agent FBI, Nicholas Hoult și Jurnee Smollett, va fi, de asemenea, în competiție, la fel ca „The Brutalist” al lui Brady Corbet, cu Adrien Brody, Guy Pearce, Felicity Jones și Joe Alwyn. Filmată pe 70 mm, epopeea de 215 minute este despre un supraviețuitor maghiar de la Auschwitz care pleacă în Statele Unite.

Pitt și Clooney se vor reîntâlni în „Wolfs” de Jon Watts, o comedie de acțiune plină de adrenalină despre niște reparatori care va fi proiectată în afara competiției.

Mai multe filme interesante care rulează în secțiunea orizonturi extra includ „September 5”, despre transmisia în direct la televiziune a Jocurilor Olimpice de la Munchen, cu Peter Sarsgaard în rolul principal; „King Ivory” de John Swab, cu Ben Foster și James Badge Dale; și filmul lui Alex Ross Perry despre trupa rock californiană Pavement a lui Stephen Malkmus.

Veneția va proiecta, de asemenea, filmul din 2003 al lui Peter Weir, „Master and Commander: The Far Side of the World”, în cadrul decernării premiului pentru întreaga carieră.

Șapte episoade din serialul thriller psihologic „Disclaimer” al lui Alfonso Cuarón vor avea, de asemenea, premiera la festival. Serialul AppleTV+ se bazează pe un roman despre o jurnalistă documentaristă și un secret pe care îl păstrează. Îi are în distribuție pe Cate Blanchett și Kevin Kline și va debuta pe streamer în octombrie.

Printre titlurile de nonficțiune care rulează în afara competiției se numără „One to One: John & Yoko” de Kevin Macdonald și Sam Rice-Edwards, care reconstituie anii newyorkezi ai Beatle-ului și ai soției sale; „Separated” de Errol Morris, despre separarea copiilor imigranți de părinții lor în U. S; „Russians at War” de Anastasia Trofimova; „Israel Palestine on Swedish TV 1958-1989” de Göran Hugo Olsson; „Riefenstahl”, despre propagandista germană; și un alt documentar despre Beatles, „The Things We Said Today”, o capsulă a timpului despre sosirea lor la New York și primul lor concert pe Shea Stadium.

Festivalul de anul trecut a avut loc în plină grevă a actorilor. Deși unii au participat în baza unor acorduri provizorii, cum ar fi Adam Driver și Penelope Cruz pentru „Ferrari” și Cailee Spaeny și Jacob Elordi pentru „Priscilla”, festivalul a fost lipsit de obișnuitul său aport consistent de staruri. Dar influența sa în sezonul premiilor a rămas puternică: șapte premiere mondiale de la Veneția au primit 24 de nominalizări la Oscar și cinci victorii: Patru pentru „Poor Things” și una pentru „The Wonderful Story of Henry Sugar” a lui Wes Anderson.

Veneția este o bază de lansare importantă pentru candidații la premii și prima oprire majoră a unui sezon încărcat de festivaluri de film de toamnă, urmat îndeaproape de Toronto, Telluride și New York Film Festivals.

Cea de-a 81-a ediție începe pe 28 august, cu premiera mondială a filmului lui Tim Burton „Beetlejuice, Beetlejuice”. Toată distribuția principală, inclusiv Michael Keaton, sunt așteptați pe covorul roșu. Festivalul de Film de la Veneția se desfășoară până pe 7 septembrie.

Citește și