• Paetongtarn Shinawatra a devenit Prim-ministru al Thailandei, fiind a treia persoană din familia Shinawatra care ocupă această funcție.
  • Paetongtarn, în vârstă de 37 de ani, este cea mai tânără prim-ministru din istoria Thailandei și a doua femeie care ocupă acest post
  • Alegerea sa vine într-un context politic complex, în care Pheu Thai, partidul său, a format o coaliție cu partide militare asociate cu lovitura de stat care a destituit guvernul anterior.

Paetongtarn Shinawatra, fiica fostului lider divizionar Thaksin Shinawatra, a devenit Prim-ministru al Thailandei după ce a primit o scrisoare regală de aprobare duminică, la două zile după ce a fost aleasă de Parlament în urma unui ordin judecătoresc care l-a înlăturat pe predecesorul său, conform AP News.

Ea înlocuiește un alt lider din același partid Pheu Thai, aflat în fruntea unei coaliții care include partide militare asociate cu lovitura de stat care a destituit ultimul guvern al partidului.

Paetongtarn este a treia Shinawatra care ocupă această funcție, după tatăl său miliardar și mătușa sa Yingluck Shinawatra. Ambii au fost înlăturați din funcție și obligați să plece în exil în urma loviturilor de stat, deși Thaksin s-a întors în Thailanda anul trecut, când Pheu Thai a format un guvern.

Recomandări

IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE

Ea a primit scrisoarea de numire în cadrul unei ceremonii la sediul partidului din Bangkok, la care au participat membri de rang înalt ai partidelor din coaliția de guvernare și tatăl său, care nu are un rol oficial, dar este considerat lider de facto al Pheu Thai.

Tatăl și fiica s-au ținut de mână în timp ce intrau cu zâmbete radiante. Ambii purtau uniforme albe de funcționari publici, care sunt folosite pentru ceremoniile regale și de stat.

Paetongtarn a mulțumit Regelui, poporului thailandez și legislatorilor, afirmând că își va îndeplini atribuțiile „cu o minte deschisă” și va „face din fiecare centimetru pătrat al Thailandei un spațiu care să le permită thailandezilor să îndrăznească să viseze, să îndrăznească să creeze și să îndrăznească să își dicteze propriul viitor”.

Paetongtarn a devenit Prim-ministru la câteva zile după ce Curtea Constituțională l-a demis pe Prim-ministrul Srettha Thavisin, după mai puțin de un an în funcție. Curtea l-a găsit vinovat de o încălcare gravă a eticii pentru numirea unui Ministru care fusese încarcerat pentru sfidarea curții după o presupusă încercare de a mitui un judecător.

Ea a spus că îi va cere sfatul tatălui ei atunci când va avea nevoie, dar a insistat că va lua propriile decizii. „Sunt propria mea persoană. Am propriile mele lucruri și propriile mele obiective pe care trebuie să le ating în viitor, dar, desigur, toate comentariile lui (au) valoare pentru mine”, a spus ea.

Citește și