• Thaksin Shinawatra a fost eliberat condiționat.
  • Acesta a fost trimis în exil, petrecându-l în cea mai mare parte la Londra sau în Dubai.
  • Partidul Pheu Thai, al familiei sale, se află în prezent la putere în Thailanda.

Fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra, încarcerat, a sosit la conacul său din capitala Bangkok, după ce a fost eliberat condiționat. Miliardarul a fost eliberat dintr-un spital al poliției, unde își ispășea o pedeapsă de un an de închisoare pentru corupție și abuz de putere, scrie BBC.

Thaksin, în vârstă de 74 de ani, a fost reținut imediat ce s-a întors în Thailanda, în august anul trecut, după 15 ani de exil autoimpus. El nu a petrecut nicio noapte în închisoare, după ce s-a plâns de probleme de sănătate.

Pedeapsa inițială de opt ani de închisoare a lui Thaksin a fost comutată la un an de către regele Thailandei – la doar câteva zile după ce s-a întors din exil. Modul în care a fost gestionat cazul a dus la critici din partea multor thailandezi, care spun că cei bogați și puternici beneficiază adesea de un tratament privilegiat.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Cine este Thaksin Shinawatra?

Duminică, Thaksin a fost văzut plecând cu mașina de la spitalul poliției din capitală, unde a petrecut șase luni. Autoritățile au declarat că este eligibil pentru eliberare condiționată din cauza vârstei sale și a problemelor de sănătate. Acestea nu au precizat dacă a fost eliberat în anumite condiții, cum ar fi monitorizarea sau restricțiile de călătorie.

Thaksin, cel mai de succes lider ales al Thailandei, a fost mult timp temut de regaliștii conservatori, care au susținut lovituri de stat militare și procese controversate în instanță pentru a-l slăbi. El a părăsit țara în 2008, după ce a fost destituit printr-o lovitură de stat cu doi ani mai devreme. Și-a petrecut anii de exil în cea mai mare parte la Londra sau în Dubai. Partidul Pheu Thai, al familiei sale, se află în prezent la putere în Thailanda.

Fostul magnat al telecomunicațiilor rămâne una dintre cele mai controversate figuri publice din țară: detestat de mulți dintre membrii elitei bogate din Bangkok, dar adorat de milioane de thailandezi săraci din mediul rural pentru politicile sale populiste.

Thaksin a fost primul prim-ministru din istoria Thailandei care a condus un guvern ales timp de un mandat complet în perioada 2001-2006.

Citește și: