• Laicitatea din Franța este atacată dur de Erdogan
  • Macron l-a chemat pe ambasadorul din Turcia pentru consultări
  • Președintele francez a anunțat legi dure pentru islamiștii radicali

Franța și-a chemat ambasadorul din Turcia pentru consultări după ce președintele Recep Tayyip Erdogan și-a insultat omologul francez Emmanuel Macron, relatează BBC.

Erdogan a spus că Macron are nevoie de un control pentru a se angaja să apere valorile seculare și să lupte împotriva islamului radical.

Franța „nu va renunța la desenele animate”, a spus Macron la începutul acestei săptămâni. Prezentările profetului Mahomed pot provoca grave ofense musulmanilor, deoarece tradiția islamică interzice în mod explicit imaginile lui Mahomed și ale lui Allah (Dumnezeu).

Recomandări

CCR SUB LUPA SUA
SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI
BUNĂSTAREA ÎN UE
SUA DUBLEAZĂ TRUPELE
TREBURILE CASNICE AJUTĂ COPIII
E ROMÂNA AMENINȚATĂ?

Totuși, secularismul de stat – sau laicitatea – este esențial pentru identitatea națională a Franței. Limitarea libertății de exprimare pentru a proteja sentimentele unei anumite comunități, spune statul, subminează unitatea țării.

Răspunzând campaniei lui Macron de apărare a acestor valori – care a început înainte ca profesorul să fie ucis – Erdogan a întrebat într-un discurs: „Care este problema individului numit Macron cu islamul și cu musulmanii?” El a adăugat: „Macron are nevoie de tratament la nivel mental. Ce altceva i se poate spune unui șef de stat care nu înțelege libertatea de credință și care se comportă în acest fel față de milioane de oameni care trăiesc în țara sa, care sunt membri ai unei credințe diferite?”.

Ambasadorul Franței în Turcia a fost chemat pentru consultări și are să se întâlnească cu Macron.

Comentariile președintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesul și grosolanul nu sunt o metodă. Cerem ca Erdogan să schimbe cursul politicii sale, deoarece este periculos din toate punctele de vedere”, a spus oficialul francez.

Erdogan este un musulman cuvios care a încercat să mute islamul în politica Turciei, de când Partidul său, AK, cu rădăcini islamiste, a venit la putere în 2002.

La începutul acestei luni, Macron a descris islamul ca o religie „în criză” și a anunțat planuri de legi mai dure pentru a aborda ceea ce el a numit „separatismul islamist” în Franța.

El a spus că o minoritate din cei 6 milioane de musulmani din Franța reprezintă un pericol să formeze o „contra-societate”.