• Alergarea și mersul alert sunt metode uzuale de a-ți întreține corpul activ și sănătos.
  • Cromozomii persoanelor active sunt mai rezistenți decât ca cei ai sedentarilor.
  • Alergatul reduce îmbătrânirea cu aproape 9 ani, arată cercetătorii pt. PreventiveMed.
  • Mersul pe jos poate să ardă până la 300 de calorii într-un timp de doar 30 de minute.
  • Alternarea vitezelor în timpul mersului pe jos accelerează metabolismul celular.

Tinerețe fără bătrânețe există, iar trucul pentru a combate îmbătrânirea e chiar la tine. Mersul sau alergatul îți sunt la îndemâna și te ajută să duci o viață mai sănătoasă.

Un studiu publicat în Preventive Medicine arată că dacă alergi 5 zile pe săptămână, celulele tale își opresc îmbătrânirea cu aproape 9 ani.

Mersul pe jos nu doar că îți tonifică mușchii și arde caloriile, dar îți și liniștește mintea, reduce stresul și îmbunătățește somnul.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Pentru cei care vor să înceapă un stil de viață sănătos, sunt mersul alert sau alergatul soluții benefice?

„Alergarea aduce beneficii, așa cum în general sportul aduce beneficii tuturor persoanelor. Doar că nu m-aș focusa doar pe alergare. De ce? În momentul în care alergăm, practic noi avem un stres pe articulații. Iar dacă nu suntem o persoană sportivă, stresul acela pe articulații poate ulterior să aducă leziuni, în final accidentări.

Deci n-aș rămâne doar la alergări și la mers, chiar și așa, ușor alert, sau hiking, ci m-aș duce pe genul de activitate fizică combinată, asta însemnând antrenament, cu greutăți mici, medii, plus aceste sesiuni de alergare. 

Pentru că în momentul în care ne rezumăm doar la alergări, musculatura noastră, dacă nu este suficient de tonifiată, nu are suficient tonus, șocul din pașii de alergare pe care noi îi facem se duce direct în articulații după primele 15 minute. Și atunci stresul pe articulații, cu siguranță știm cu toții unde poate duce.

Sesiunile de alergare, probabil că ar trebui să facă parte și din antrenamentul nostru, de zi cu zi, la un nivel de 10-15 minute, dar ce depășește această limită făcută cu recurență, adică 45 de minute de alergare cu recurență, eu nu o văd ca fiind benefică, mai ales pentru persoanele trecute de 40 de ani, care nu au un istoric sportiv înainte”, a declarat Florin Neby, fitness instructor, pentru Aleph News.

Exercițiile calistenice pot fi o variantă bună?

„La exerciții calistenice deja ne ducem către sportivi sau persoane care au făcut foarte mult sport de-a lungul timpului. Știm cu toții că exercițiile calistenice au un focus pe mișcările cu greutatea corpului și pe parcurs devin foarte complexe.

Deci dacă nu ai un istoric sportiv, exercițiile calistenice nu prea sunt o alegere bună. Aș începe de la exerciții simple cu greutatea corpului, care înseamnă flutter, genuflexiuni, crunch-uri și așa mai departe. 

Iar ulterior, dacă timpul îmi permite pentru că ajungem să facem exerciții calistenice, ar trebui să facem undeva la 4-5 antrenamente pe săptămână. Iar dacă timpul îmi permite la avea o asemenea rutină, cu siguranță și exercițiile calistenice ar putea fi un scop în a ajunge să le facem. 

Dar până a ajunge acolo, eu cred că pentru o persoană de rând, trei sesiuni de exerciții cu greutatea corpului alternate cu exerciții cu greutăți mici spre medii, cred că este tot ce recomandă un doctor”, a declarat Florin Neby, fitness instructor, pentru Aleph News.

Citește și