• Pentagonul a anunțat trimiterea unui sistem antirachetă de mare altitudine în Israel, împreună cu personal militar american.
  • La indicațiile președintelui Biden, secretarul apărării, Lloyd Austin, a autorizat desfășurarea unei baterii THAAD pentru a întări apărarea aeriană a Israelului.
  • Această acțiune răspunde atacurilor recente ale Iranului asupra Israelului, inclusiv cele din 13 aprilie și 1 octombrie.

UPDATE ORA 18:00 – Germania consideră că infiltrarea unei baze ONU de către Israel este „complet inacceptabilă”

Germania este cea mai recentă națiune occidentală care a denunțat atacurile armatei israeliene asupra pacificatorilor ONU din sudul Libanului și a cerut Tel Avivului „o explicație urgentă”.

Toate părțile la conflict, inclusiv armata israeliană, sunt obligate să își îndrepte activitățile de luptă exclusiv către țintele militare ale celeilalte părți la conflict”, a declarat Ministerul Federal de Externe al Germaniei.

Cinci membri ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți în atacuri care au lovit pozițiile lor de când Israelul a început o campanie terestră împotriva Hezbollah. „Împușcarea trupelor ONU de menținere a păcii și forțarea intrării în bazele lor este complet inacceptabilă”, a declarat Ministerul de Externe.

Recomandări

TRUMP, NEMULȚUMIT DE ROL
BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
UNDE MĂNÂNCI AZI?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL

UPDATE ORA 17:00 – Marea Britanie sancționează personalitățile militare iraniene după atacul asupra Israelului

Sancțiunile vizează personalități de rang înalt din armata și forțele aeriene iraniene, precum și organizații legate de dezvoltarea rachetelor balistice și de croazieră ale Iranului, potrivit Ministerului britanic de Externe.

„În ciuda avertismentelor repetate, acțiunile periculoase ale Iranului și ale proxeneților săi conduc la o escaladare suplimentară în Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul britanic de externe, David Lammy.

În urma atacului său cu rachete balistice asupra Israelului, cerem socoteală Iranului și îi demascăm pe cei care au facilitat aceste acte.

UPDATE ORA 16:00 – Franța respinge cererea Israelului de retragere a forțelor ONU de menținere a păcii

Franța este ultima țară care respinge cererile premierului israelian Netanyahu de a retrage forțele ONU de menținere a păcii din sudul Libanului.

„Protecția forțelor de menținere a păcii este o obligație care revine tuturor părților”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Anterior, Spania a refuzat de asemenea cererea lui Netanyahu, care s-a adresat direct secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Declarațiile vin după o serie de atacuri ale armatei israeliene asupra pacificatorilor UNIFIL în ultimele zile.

UPDATE ORA 14:00 – Două persoane ucise în tabăra Jenin din Cisiordania ocupată

Palestinienii au fost împușcați uciși de forțele israeliene în timpul ultimei lor incursiuni în tabăra de refugiați, a declarat Ministerul Palestinian al Sănătății. Armata israeliană efectuează raiduri în Jenin folosind buldozere cu lunetişti despre care se spune că se află pe acoperişuri şi o prezenţă intensă de drone pe cer.

În august, Israelul a lansat cel mai mare atac asupra Cisiordaniei ocupate de la a doua Intifada din 2000.

Orașul Jenin, care găzduiește aproape 50.000 de oameni, a fost înconjurat de forțele israeliene, ca parte a unui atac mai amplu asupra Nablus, Tubas și Tulkarem.

UPDATE ORA 13:00 – Două drone care se apropie de Israel din Siria au fost interceptate

Armata israeliană spune că a doborât două drone care se apropiau din Siria, la o zi după ce un atac al vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) lansat de Hezbollah asupra unei baze militare israeliene a ucis patru soldați și a rănit alți 60.

„Cu puțin timp în urmă, două UAV care s-au apropiat de teritoriul israelian din Siria au fost interceptate cu succes de [forțele aeriene]. UAV-urile au fost interceptate înainte de a trece pe teritoriul israelian”, se arată într-un comunicat.

Atacul de duminică a avut loc în apropiere de orașul Binyamina, la sud de orașul-port israelian Haifa. Gruparea armată libaneză Hezbollah a declarat că a vizat o bază militară israeliană cu un „roi” de drone.

UPDATE ORA 12:00 – Rachete împotriva Israelului central interceptate

O declarație militară arată că toate rachetele lansate din Liban au fost doborâte de apărarea antiaeriană a țării. Sirenele s-au auzit în zonele Sharon și Wadi Ara.

UPDATE ORA 11:00 – Dronele israeliene au rănit 13 palestinieni în tabăra Jabalia

Agenția de apărare civilă spune că atacul a fost efectuat de „quadcoptere” israeliene în jurul școlii al-Fouqa, care găzduiește persoane strămutate, în tabăra de refugiați din nordul Gazei.

O declarație de pe Telegram a spus că salvatorii au transferat răniții la Spitalul Kamal Adwan din Beit Lahiya.

Israelul a efectuat o incursiune militară la scară largă în nordul Gazei în ultimele 10 zile, în principal împotriva taberei de refugiați Jabalia.

UPDATE ORA 10:00 – Sirenele de avertizare sună în centrul Israelului după incendiul din Liban

Sirenele de avertizare a aeronavelor ostile au fost auzite în centrul Israelului după ce un număr de proiectile au fost trase din Liban în teritoriul israelian.

Armata israeliană a declarat într-o declarație că au sunat sirene în orașul Netanya și în așezările din jur.

UPDATE ORA 09:00 – Organizația musulmană canadiană condamnă atacul la spitalul Al-Aqsa

Consiliul Național al Musulmanilor Canadieni și-a exprimat oroarea față de atacul israelian asupra terenului Spitalului Martirilor Al-Aqsa, unde mulți palestinieni se adăpostiseră.

„Cu toții ne uităm cu groază amorțită când vedem videoclipurile cu copii palestinieni arși de vii în flăcări în această seară”, a spus consiliul.

Acesta a adăugat că blocarea ajutorului de către Israel și planurile de a „elimina” palestinienii din anumite zone din Gaza „trebuie să se încheie”.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană susține că Hezbollah a lansat 25 de rachete din apropierea posturilor de menținere a păcii

Armata israeliană a postat un videoclip pe X care arată un depozit de arme Hezbollah lângă o bază a Forței Interimare a ONU în Liban (UNIFIL). Textul care însoțește videoclipul susținea că Hezbollah a lansat „25 de rachete și rachete” asupra comunităților și soldaților israelieni din „compoziții teroriste încorporate în apropierea posturilor UNIFIL” în ultima lună.

A spus că a descoperit că „armele au fost depozitate în complexe subterane situate de la câteva zeci de metri până la câteva sute de metri de posturile UNIFIL situate lângă Linia Albastră” în sudul Libanului, încălcând Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU. Dincolo de videoclip, nu a oferit nicio dovadă pentru afirmații.

Forțele israeliene au fost responsabile pentru mai multe atacuri asupra forțelor UNIFIL în sudul Libanului, rănind cel puțin cinci trupe de menținere a păcii de joi. Atacurile au atras condamnări internaționale pe scară largă, inclusiv din partea SUA.

UPDATE ORA 07:00 – Armata israeliană efectuează arestări în masă în Jenin

Armata israeliană a început o serie de arestări orașul Jaba, la sud de Jenin, în Cisiordania ocupată.

Centrul Palestinian de Informare raportează că 17 persoane au fost reținute.

UPDATE 00:10

Patru soldați israelieni au fost uciși și peste 60 de persoane au fost rănite într-un atac cu drone al Hezbollah asupra unei baze militare din Israel, anunță armata israeliană.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că un vehicul aerian fără pilot, sau UAV, lansat de Hezbollah a lovit o bază militară adiacentă Binyaminei, un oraș la nord de Tel Aviv, care se află la aproximativ 60 de km de granița cu Libanul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În urma relatărilor din presa americană cu privire la trimiterea în Israel a unui sistem antirachetă împreună cu trupe americane care să îl opereze, Pentagonul a confirmat că va trimite în Israel un sistem antirachetă de mare altitudine și echipajul său militar american.

La indicațiile președintelui american Joe Biden, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, „a autorizat desfășurarea unei baterii THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) și a echipajului aferent de militari americani în Israel pentru a contribui la consolidarea apărării aeriene a Israelului în urma atacurilor fără precedent ale Iranului împotriva Israelului din 13 aprilie și din nou din 1 octombrie”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder.

Citește și