• Netanyahu anunță extinderea atacurilor israeliene împotriva Hezbollah în tot Libanul, inclusiv în Beirut.
  •  Israelul continuă campania militară împotriva Hezbollah în ciuda „prețurilor dureroase” plătite.
  •  Ministerul Sănătății din Liban raportează peste 2.000 de victime civile în urma atacurilor israeliene din ultimul an.

UPDATE ORA 17:00

Ministrul de externe al Turciei a cerut sancțiuni împotriva Israelului, îndemnând comunitatea internațională să întrerupă orice sprijin cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu.

Am ajuns la limita cuvintelor, a diplomației și a politicii internaționale … Trebuie să începem cu sancțiunile”, a declarat ministrul de externe Hakan Fidan în fața delegaților partidului de guvernământ la o întâlnire despre Palestina, adăugând: „Israelul trebuie să fie boicotat”.

UPDATE ORA 16:00

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a făcut anunțul la Senat că va vizita Libanul.

Recomandări

CE FACE ISRAEL?
MBAPPÉ E ACUZAT DE VIOL
AVERTISMENTUL GERMANIEI
FLIRTUL STRĂIN RUPE RELAȚII?
CEARTĂ PE COVORUL ROȘU
CE RĂSPUNS VA DA ISRAELUL

Este deja planificat că voi merge în Liban”, a spus ea, adăugând că ministrul de externe Antonio Tajani se va deplasa săptămâna viitoare în Israel și în teritoriile palestiniene.

Trupele italiene fac parte dintr-o misiune ONU de menținere a păcii în Liban.

UNIFIL, care este formată din aproximativ 9.500 de soldați de diferite naționalități, a acuzat armata israeliană că trage „în mod deliberat” asupra pozițiilor sale.

UPDATE ORA 15:00

Un raid aerian asupra unei case din orașul Jennata, în districtul Tyre din sudul Libanului, a ucis două persoane și a rănit o alta, a anunțat agenția oficială National News Agency.

UPDATE ORA 13:00

Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a negat „orice rol în planificarea, luarea deciziilor sau executarea” atacului Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, în timp ce Teheranul se pregătește pentru un așteptat răspuns israelian la atacul său cu rachete balistice din 1 octombrie.

Într-o declarație postată pe rețelele de socializare, misiunea a afirmat că asistența acordată de Iran „Frontului Rezistenței” – care include forțe precum Hamas, Hezbollah și Houthis din Yemen – este „o chestiune de notorietate și un fapt evident”.

UPDATE ORA 12:00

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat marți că „interesele noastre naționale” vor fi principalul considerent în răspunsul Israelului la atacul cu rachete balistice al Iranului din 1 octombrie.

UPDATE ORA 11:00

Surse ale Official Broadcasting Corporation spun că Netanyahu a ajuns la înțelegeri cu Gallant cu privire la data și forma atacului asupra Iranului.

UPDATE ORA 10:00

Fox News scrie că președintele Biden i-a spus Consiliului de Securitate Națională să informeze Iranul că orice tentativă de asasinat asupra lui Trump va fi considerată un „act de război”

UPDATE ORA 9:00

Wall Street Journal și Washington Post: Netanyahu ia promis lui Biden că Israelul nu va ataca instalațiile petroliere și nucleare ale Iranului. Țintele care vor fi atacate sunt ținte militare și de informații

Biroul Primului Ministru: Ascultăm opiniile administrației americane, dar vom lua deciziile finale pe baza intereselor naționale ale Israelului.

UPDATE ORA 8:00

Un atac israelian nocturn care a distrus o clădire din Baalbek, în Liban, a avariat și spitalul Al-Murtada din apropiere, scoțându-l din funcțiune, relatează agenția de presă libaneză NNA.

Avioanele de război israeliene au provocat, de asemenea, daune grave proprietăților și culturilor din zona Qasimiya și au vizat zona râului Litani între Blat și Barghaz, a adăugat NNA.

UPDATE ORA 7:00

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și alte opt au fost rănite într-o lovitură aeriană israeliană în nordul Libanului, potrivit Ministerului Sănătății libanez.

Atacul a lovit o clădire rezidențială din satul Aitou.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Netanyahu spune că Israelul va lovi Hezbollah peste tot în Liban, inclusiv la Beirut.

Ducem o campanie dură… continuăm să luptăm. Plătim prețuri dureroase. Vom continua să lovim Hezbollah în toate părțile Libanului – chiar și în Beirut”, a declarat el în timpul unei vizite la baza militară lovită duminică de un atac cu dronă al Hezbollah.

Cel puțin patru soldați au fost uciși în acest atac.

Potrivit Ministerului Sănătății din Liban, în ultimul an, peste 2.000 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Libanului, inclusiv 127 de copii și 261 de femei.

Citește și