• Horațiu Mălăele: Nu am prea crezut că există virusul, dar nu eram așa de sigur. Când m-a izbit, m-am deșteptat!
  • Horațiu Mălăele: Mă emoționează și mă întărâtă să fac un arc peste timp, să regizez Tache, Ianke și Cadîr la Bulandra într o distribuție excelentă. Am vrea să avem o primă vizionare în decembrie
  • Horațiu Mălăele: Filmul Luca este un thriller balcanic, are o temă recurentă la mine, a destinului, când toți vrem să împopoțonăm viața, dar vieții i se rupe de ce crede cel care o trăiește.

Genialul Horațiu Mălăele, prezent vineri în studioul Aleph News, a vorbit despre cea mai nouă expoziție, de nuduri, despre cea mai nouă carte – Tehomir, despre cel mai nou film – Luca, despre spectacolul de teatru la care lucrează acum la Bulandra – Tache, Ianke și Cadîr, care speră să fie gata în decembrie.

Feminin – creație și tentație este o expoziție care poate fi văzută și simțită până pe 10 noiembrie la Galeria Rotenberg – Uzunov.  Reuneşte 18 lucrări, dedicate eternei fascinaţii a nudului feminin. Dar Horațiu Mălăele spune, în stilul lui unic, că nu vrea să deruteze publicul și precizează că nu face numai nuduri.

Marius Tucă: E o promisiune că totul va fi bine. E bine?

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Horațiu Mălăele: Cred că da, de bine de rău!

Marius Tucă: Aseară erai cu mască la această expoziție care mie mi-a plăcut foarte tare, era un punct universal, pe o stradă lângă Ateneul Român, abia acum văd cât de frumos ești că aseară aveai mască.

Horațiu Mălăele: Măcar să vadă și familia mea.

A fost special aseară, cum totul e special acum în zona pandemică a lucrurilor, mi-a plăcut tare, e o galerie cochetă, o galerie frumoasă, sunt oameni entuziaști, cei care au venit acolo au venit de drag. Organizatorii au extras dintr-o expozitie mai mare a mea pe care o țin permanent la o galerie de artă care se cheamă Horațiu Mălăele, în Centrul Vechi, de acolo au extras această nouă expoziție de nuduri, Asta nu înseamnă că fac numai nuduri, pentru a nu deruta publicul. ”

Desenele lui Horațiu, chiar nuduri fiind, au foarte multă lumină, văzute prin ochii lui Marius Tucă.

Cea mai nouă carte a lui Horațiu Mălăele este despre Tehomir, satul copilăriei sale. Cartea începe cu o carantină la Tehomir, la puțin timp după apariția cărții Horațiu Mălăele s-a infectat cu SARS-CoV-2 și a fost carantinat. ”M-am bucurat mult că am terminat-o și e unul dintre lucrurile bune pe care le-am făcut.”

Copilaria se topeste intr un glob de cristal și devine o senzație. Copilăria e cadoul pe care ni-l face viața pentru tot ce vom avea de îndurat.”

Când nu scrie cărți, Horațiu Mălăele desenează pentru cărțile prietenilor. Nicu Alifantis a scris o carte minunată Între ieri și mâine, poezele, gânduri, licurici – cu desenele de Horațiu Mălăele, pentru că așa le-au numit – desenele, ca să păstreze nota de copilărie și naivitate.

Nu am prea crezut că există virusul, până când m-a izbit și m-am deșteptat

Marius Tucă: Cum a fost toată experiența asta?

Horațiu Mălăele: În primul rând, ca foarte mulți nu am prea crezut că există, pe urmă era neîndoielnic că îl am și recuziunea spitalicească a fost groaznică pentru mine, singurul lucru care mi-a mai îndulcit viața acolo au fost minunații doctori care au stat pe lângă mine și fetele drăguțe din anturajul lor. Asta m-a mai îmbunat uneori, altfel am fost o perioadă disperat. Dar, omul trebuie să treacă și prin asta, să vadă cât de fantastică este viața altfel.

Am ajuns acasă, mi-am revenit și m-am apucat de treabă, Știam că există ceva, dar nu eram așa de sigur. Când m-a izbit, m-am deșteptat.”

Tache, Ianche și Cadîr este spectacolul la care lucrează acum Horațiu Mălăele ca regizor și actor, la Bulandra după 60 de ani de la prima punere în scenă a acestei piese magistrale. ”L-am ascultat acum pe youtube, a jucat profesorul  meu Octavian Cotescu în el. Mă emoționează și mă întărâtă, arc peste timp să-l punem la Bulandra, teatrul meu de suflet, într o distributie excelentă cu Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin și eu, apoi un cuplu de tineri, cu Matei Constantin și Iuliana Vârlan, cu Dana Dogaru, scenografia Maria Miu. Am vrea să dăm o primă vizionare în decembrie, apoi anul viitor.”

Luca, un thriller balcanic, cu un scenariu tridimensional

Marius Tucă: Urmează lansarea noului film Luca, să ne vorbești despre el.

Horațiu Mălăele: E un film de care m-am apucat cândva în anii trecuti cu Adrian Lustig care a făcut scenariul. Am combinat două povești, am discutat scenariul și am găsit unul tridimensional, are și o parte metafizică. Am făcut o vizionare pentru critici la Iași, a avut o explozie bună, cred că va fi un film de interes. E un fel de thriller, mai balcanic, mai altfel, are o dimensiune cu o temă recurentă la mine, a destinului, acolo unde toți vrem să împopoțonăm viața, dar vieții i se rupe de ce crede cel care o trăiește.”

În opinia lui Horațiu Mălăele, e rău să joci în pandemie. El a jucat mai mult Sunt un orb, spectacol multiform, cu multă improvizație, niciodata nu e la fel,

”Vorba unui bătrân: nicicând n-a fost să nu fie într-un fel, acum e în felul ăsta. Se întamplă ceea ce trebuie să se întâmple, e o fatalitate pe care ți-o asumi.”

Horațiu Mălăele crede că după ce toți acești viruși vor fi trecuți, va fi o perioadă de tranziție, postpandemică, apoi lucrurile vor intra în lăcașul lor, s-a schimbat firescul și stăm la pândă, oamenii sunt mai precauți.

„Vor fi niște accidente care vor povesti această istorie, unii care vor face ceva ca să consemneze acest traseu, aș fi fericit apoi ca lucrurile să intre în firescul lor.”

E bine să te mai și plictisești câteodată ca să ai perspectiva timpului.

„Am făcut doar ceea ce am crezut că știu și pot să fac. Am avut o expoziție de caricatură și acuarelă acum 30 de ani, desenam înspăimântător de prost. În copilărie cântam la acordeon, la vioară și violă, puțin la pian, am bătut niște tobe, am cântat într-un cor, stăteam mai în spate, știam că nu cânt bine, mimam, îndrăzneam să fiu și vocal. Apoi am fost dat afară.”

Mălăele: A fost un accident, un hop, poate bine meritat, Dumnezeu vede mai bine lucrurile

Horațiu Mălăele joacă în câteva spectacole acum pe lângă Sunt un orbMălăele specialCaramitru, Mălăele, câte în lună și în stele, și când se vor deschide teatrele va relua toate spectacolele: Măscăriciul la Bulandra, pe care îl joacă de 15 ani și a văzut toată lumea cu el.

Horațiu Mălăele ne recomandă o carte formidabilă a lui Virgil Tănase – Cehov, ”e incredibilă, dacă Cehov o scria n-o scria mai bine.”